Objavljen poziv za učešće na festivalu u Dječijem pozorištu RS

 Dječije pozorište Republike Srpske objavilo je poziv za učešće na 21. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu koji će u ovom teatru biti održano od 9. do 15. oktobra.

– Zainteresovani teatri, najkasnije do 15. maja 2022. godine, konkurisaće za učešće na 21. festivalu, nakon čega će predstave biti selektovane i definisan repertoar – saopštili su iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske i dodali da je na ovom festivalu do sada učestvovalo više od stotinu profesionalnih pozorišta za djecu iz cijelog svijeta.

Festival je takmičarskog karaktera, a predstave će ocjenjivati međunarodni žiri, koji će dodijeliti nekoliko nagrada i to nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za režiju, za scenografiju i kostim, za najbolju muziku, te pet ravnopravnih glumačkih nagrada, ali i jedno specijalno priznanje.

– Cilj ovog festivala je unapređenje razvoja lutkarstva i dramske umjetnosti za djecu i mlade, promocija multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga, i  omogućavanje uvezivanja sa međunarodnim institucijama/organizacijama kulture, i u javnom i u privatnom sektoru – naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Prošle godine u ovoj ustanovi održano je jubilarno, 20. izdanje festivala, a predstava koja je odnijela gran-pri nagradu za najbolji komad u cjelini je „Mogli“ Državnog lutkarskog pozorišta Bratislava iz Slovačke.