Poznati glumac režirao prvu predstavu: U njoj i glumi Petra Kočića

Najmlađe generacije treba što više da se susreću sa djelima Petra Kočića, koji na jedinstven i autentičan način dočarava duh i život na ovim prostorima, kaže glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica.

On je istakao da mu je iz tog razloga Kočićevo djelo „Jablan“ bilo prvi izbor, da po njemu režira svoju prvu pozorišnu predstavu. Mazalica iza sebe ima brojne uspješne uloge u predstavama za djecu, ali sa ponosom govori o svojoj prvoj profesionalnoj režiji pozorišne predstave.
„Dobro poznajem Kočića i njegove ideje za koje se zalagao, jer sam se njegovim radom i djelom bavio kroz dugogodišnju glumačku karijeru. Kočić je najbolje od svih u svojim djelima dotakao naš autentični književni i umjetnički izraz, te mi je bio prvi izbor za moju režiju“, rekao je Mazalica.

On kaže da mu je najveći izazov u stvaranju svoje prve predstave bilo da- bude režiser kolegama sa kojima na pozorišnim daskama više od 20 godina stvara pozorišnu magiju. Osim toga izazov je bio, kaže on, da u isto vrijeme režira, ali i glumi lik Petra Kočića, te pripremi cjelokupan koncept, scenario, te lutke za predstavu, kako bi to bilo autentično i jedinstveno.
„Glavna tema ‘Jablana’ u našoj dramatizaciji je ljubav, ali ljubav koja raste, razmnožava se i širi, te pravi sasvim novu dimenziju u životu. Nadam se da ću tu ljubav uspjeti proširiti i na publiku“, kaže Mazalica.

Banjalučka publika, kaže on, je izuzetno istančanog ukusa, izraženog smisla da razlikuje dobru predstavu i glumu od loše, te da svaki uspjeh nagradi aplauzom.
„Za taj aplauz vrijedi živjeti“, rekao je Mazalica.

On je rekao i da mu je čast što će baš njegova predstava otvoriti u nedjelju, 10. oktobra, otvoriti “XX Međunarodni festival dječijih pozorišta”, koji će okupiti najbolje predstave dječijih pozorišta iz regiona.