Представа Мини театра из Љубљане одиграна у ДПРС

ГЛАС СРПСКЕ – Међународни фестивал позоришта за дјецу, који је у недјељу навече отворен у Дјечијем позоришту Републике Српске, ове године окупља представе театара који су током ранијих издања фестивала побјеђивали, а најмлађим љубитељима позоришне умјетности доноси представе пуне шаренила, великих поука и разиграних ликова.

Једна од представа која је данас била одиграна био је комад „Палчић Мрквица“, ауторке Светлане Макарович, у режији Роберта Валтла, Мини театра из Љубљане, која је малишанима донијела причу о Палчићу Мрквици и његовим авантурама.

– Светлана Макарович је омиљена словеначка ауторка за најмлађе. Њени текстови о лукавом мишу заузимају посебно мјесто у срцима дјеце свих узраста. У овој причи пратимо авантуре њеног најбољег другара Мрквице Палчића који послије свађе са њом одлази у бијели свијет. Бројни изазови вребају успут, сусреће се са сунцокретом, змијом, кукавицом, те мора доказати како може сам да се носи са искушењима. Када их савлада, срећан се враћа пријатељици која му је заправо ужасно недостајала – стоји у опису приче ове представе, за коју је лутке и сценографију радио чувени чешки умјетник Роберт Смолик, а анимира их глумац и репер Хозе.

Данас ће се на програму наћи и промоција књига „Медна каша грофице Берте“, аутора Александра Диме, у преводу Ранка Рисојевића, која ће почети у 18 часова. За вечерњи термин, од 19 часова, планирано је извођење представе „Корак по корак до чисте планете“ Градског казалишта „Зорин дом“ из Карловца.

Сутра, четвртог дана фестивала, на програму су представе „Оперски фрижидер“ Театра „Антонио Панзуто“ из Падове, која ће бити одиграна у 17 часова, те комад „Питам се, питам, колико сам битан“ Театра за дјецу и младе из Скопља, чије извођење ће почети у 19 часова. Истог дана од 18 часова биће промовисана књига „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“. Представа „Оперски фрижидер“ биће одиграна и у четвртак у два термина, у 10 и 12 часова.

Фестивал ће бити затворен у суботу навече, када ће бити додијељене награде побједницима.