Мала сирена

Узраст: 5+, Трајање: 60 мин
Термини: Субота 22. јун у 18.00 часова
Према бајци Ханса Кристијана Андерсена

Режија: Бисерка Колевска

Драматизација: Стефан Бонем

Превод: Милица Реџић Вулевић

Сценографија, костим и дизајн лутака: Свила Величкова

Композитор: Мирослав Јањанин

Kореографија и сценски покрет: Ана Мазалица

Израда и вајарско обликовање лутака и маски: Елена Цонкова

Израда костима: Вера Петрушић

Дизајн свјетла: Саша Шуман

Мајстор свјетла: Саша Шуман

Мајстор тона: Ђорђе Штркић

Сонгови снимани у студију World media

Фотографија: Свјетлана Панић Васић

Шеф технике: Саша Шуман

Инспицијент: Милан Џида

Организатор: Драшка Деспенић

Столарски радови: Бранислав Кнежевић

Израда реквизите: Васко Јорданов, Вера Петрушић

Браварски радови: Радослав Полић

Тапетарски радови: Вид Милетић

Дизајн и припрема за штампу: Срђан Војводић

Гардеробер: Слава Терзић

Координатор набавки: Нада Врховац

 

 

 

 

 

Ријеч редитеља

Мала Сирена је симбол слободног духа, борбе против наизглед непобједивог, чежње срца и душе за пустоловином, за забрањеном љубављу.

Причу прича вода коју игра десет глумаца, обучених у костиме боје мора који се визуелно спајају са морским дном и испуњавају цијелу сцену. Они анимирају велике лутке: Нептуна – краља мора, строгог и конзервативног оца, Вјештицу – архетип зла, оличења ђавола, лукавства и препредености, Мале Сирене – немирног и авантуристичког духа и Рака – расејаног и вјечно заплетеног у хамлетовске сумње.

Одлучили смо се за лутка, а не за маске или живе глумце, како би становници воде могли да лебде у пространству и да имају меке и њежне покрете, као под водом…

Тај морски свијет, шарен и лијеп, испуњен мноштвом риба и морских алги, у контрасту је са суморним дубинама испуњеним вјечним мраком и тишином у јазбини зле Вјештице.

Трећи план је свијет људи. Извучен је напријед и ту су сви ликови, а не лутке. И сама трансформација Мале Сирене у људско биће, као и вјештице је потпуни преображај од лутке до живог глумца.

Мала Сирена има божанствено лијеп глас. Њене пјесме одзвањају морским пространством, нестварно су лијепе, магичне, као из неког другог свијета. Изазивају Вјештичину завист и она жели да Малој Сирени украде глас. Вјештица има и друге мотиве, старе и неизлијечене ране, мржњу и потребу за осветом, јер је некада давно била заљубљена у Нептуна и његову краљевску моћ. Тада је, да би се дочепала круне, направила чаробни напитак, али ју је рођена сестра разоткрила и, умјесто ње, постала Нептунова жена и потом, мајка Мале Сирене.

Вјештицу су, због тих злих дјела казнили и протјерали у најдубљи, најмрачнији кутак океана. Све то ју је учинило посебно злом и осветољубивом, а када је Мала Сирена дошла са молбом да је претвори у људско биће, Вјештица види прилику да се освети за све године прогонства. Одузима јој глас и осуђује је на тешке муке.

Принц је бунтовник. Одбија да иде у кићеним костимима, да носи круну, огртач и жезло. Жели да води живот обичног младог човјека и да има право на љубав.

Ове двије немирне душе, Мала Сирена и Принц, искрено се заљубљују једно у друго, али њихова љубав пролази кроз тешке перипетије.

Без гласа, Мала Сирена не може да открије своја осјећања према принцу и да му објасни да је управо она та која га је спасила у бродолому. Ситуација постаје још очајнија када се Вјештица, која се у међувремену претворила у дјевојку, и преузела Сиренин анђеоски глас, појави пред Принцем и зачара га. Али, Вјештица не може да контролише украдени Сиренин глас, па мисли Мале Сирене проговарају из њених уста.

Управо тај моменат осујећује Вјештичије планове и расплиће причу на срећу и радост Мале Сирене, Принца и ЉУБАВИ!

Бисерка Колевска

 

 

 

 

Галерија

Карте за представу можете резервисати позивом на +387 51 232 839 или путем онлине резервације.