Premijera predstave “Blagorodna” u Dječijem pozorištu RS

Premijera predstave “Blagorodna” Božane Bijelić biće održana u nedjelju, 14. februara, u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Bijelićeva je izrazila zadovoljstvo što će publici biti predstavljena njena predstava, koja je njen master rad, a koja je nastala iz potrebe da napravi retrospektivu svog rada na sceni.

– Riječ je o monodrami, koja je veliki izazov za glumca, jer je na sceni prepušten sam sebi i nema nikoga ko će mu “čuvati leđa” ako posustane – rekla je Bijelićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je pojasnila da je to vrsta nekonvencionalnog teatra, koji nije nešto novo, ali se rijetko viđa.

– Imala sam potrebu da priču ispričam svojim osnovnim aparatom za rad, a to je moje tijelo, glas i um i da pokušam uvesti publiku u magični svijet teatra, na drugačiji način – rekla je Bijelićeva.

Reditelj predstave Aleksandar Ilić rekao je da su polazišne tačke predstave bile monodrama i mitologija, kojima je zajednički lik arhetipsko biće iz paganske mitologije – majka koja rađa, odnosno plodnost.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da predstava “Blagorodna” ukazuje na veliki umjetnički potencijal koji Republika Srpska ima među glumcima.

– Ona je i dokaz da umjetnike u stvaranju i radu ne mogu zaustaviti ni vanredna situacija, kao što je ova izazvana pandemijom virusa korona – rekla je Marinkovićeva.

Premijera predstave, koja je namijenjena za publiku stariju od 16 godina, zakazana je u 18 časova.