Premijera predstave „Sedam gavranova“ u Dječijem pozorištu Srpske

RTRS –  U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti održana premijera predstave „Sedam gavranova“ u režiji češkog reditelja Jakuba Maksimova.
Riječ je o postavci bajke braće Grim, autora čije je bajke Zlatna guska, Pepeljuga, Ivica i Marica, Vuk i sedam jarića, Zlatokosa, Crvenkapa, Sedam gavranova, UNESKO 2005. godine uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine.

Dramatizaciju bajke braće Grim takođe je priredio reditelj Jakub Maksimov, čiji prevod sa češkog potpisuje Sanda Kulenović.

U predstavi igraju Aleksandra Spasojević, Slobodan Perišić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Saša Terzić, Dragan Vučić i Rade Kostić.

Scenografija, kostim i lutke su autorsko djelo Olge Zebjenski, umjetnice iz Poljske, dok je autor muzike Lazar Novkov iz Novog Sada.

Jakub Maksimov je jedan od najboljih savremenih evropskih reditelja. Podsjećamo, predstava „Na vukovom tragu“, u režiji Jakuba Maksimova i izvedbi Pozorišta mladih iz Novog Sada pobijedila je na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci 2020. godine.

Ista predstava odnijela je gran pri prošle godine i na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici, te na Festivalu pozorišta za djecu u Kotoru 2021. godine.

Njegova predstava „Bambi“ u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac pobijedila je na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.

Predstava „Hronopatuljci“ koju je realizivao sa umjetničkim ansamblom Državnog lutkarskog pozorišta iz Bratislave, Slovačke, odnijela je ove godine sve najvažnije nagrade na PIF-u , Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Zagrebu.