Pre­mi­je­rom pred­sta­ve „Ko­njić gr­bo­njić“ sutra počinje 67. sezona u Dječijem pozorištu RS

Glas Srpske  –  Premijerom predstave „Konjić grbonjić“, rađene prema bajci Petra Pavloviča Jeršova, a u režiji Ivane Dragutinović Maričić, Dječije pozorište Republike Srpske sutra u 19 časova, otvara 67. sezonu.

Scenografija i lutke jesu autorstvo Berine Šuščević i Petre Jocić, a kostimograf je Jelena Stojčić. Koreografiju potpisuje Isidora Stanišić, dok je autor muzike Mladen Matović.

Knjiga „Konjić grbonjić“, Petra Pavloviča Jeršova, dio je lektire za treći razred osnovnih škola u Srpskoj, a ovom premijerom Dječije pozorište RS na početku školske godine ima spreman naslov za svoju vjernu publiku.

Direktorka Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković istakla je da je današnji datum važan jer se u jednom danu otvara Sajam knjige i igra premijera koja slavi knjigu.

– Dječije pozorište RS djecu, najvažnija bića na planeti, na pravi način vodi u svijet odraslih prenoseći im najvažnije poruke o tome kako biti dobar, te koliko je važno biti častan, dosljedan i dostojanstven – rekla je Labović Marinković.

Dodala je da se ansamblu u ovoj predstavi pridružuju još dva umjetnika koji će možda u ovoj kući graditi svoju budućnost i karijere, a to su Nikola Milaković, koji igra Ivana, i Aleksandar Runjić koji se našao u ulozi drugog brata u predstavi.

Režiserka Ivana Dragutinović Maričić skrenula je pažnju na  fantastičnu saradnju sa Sašom Šumanom, dizajnerom svjetla i Borisom Bijelićem dizajnerom zvuka, jer kako je kazala zahvaljujući njima ova magija je uspjela.

– Reditelj može samo da sanja ovakvu podelu, a pre svega zahvaljujem umetničkom direktoru Dušku Mazalici koji mi je pomogao oko glumačke podele. Glumica Božana Bijelić animira Konjića grbonjića, a poverenje koje smo dale jedna drugoj je nemerljivo. Reditelj sam opere, a ovo je bio divan izlet u postavku dečije bajke i u tome mi je  mnogo pomogao Mladen Matović. Napravili smo muzičku bajku – kazala je ona.

Cara Djevicu igra Svjetlana Andrić, a ovaj junak od početka povlači konce i kako je kazala rediteljka on je vanvremenski lik.

– Car Djevica je zvezda s neba koja je junaku Vanji pokazala da ako ima dovoljno sposobnosti i istrajnosti, postaje pravedan, pošten i dobar čovek. Ulogu Cara publici će dočarati Saša Terzić, a gradeći ovog junaka vodila sam se kraljem Ibijem, pa je naš car debeo i krupan.

On ne može da izađe kroz vrata, a deci je oteo svu čokoladu koja je postojala u carstvu. Mnogo simbolike ima u ovom delu i mislim da smo se na dobar način tom simbolikom pozabavili – objasnila je režiserka.

Glumac Duško Mazalica igra komičnog konjušara koji je u datoj situaciji i poltron koji se ulizuje caru. Rediteljka je naglasila da Aleksandra Spasojević igra Žar-pticu koja je opasan lik, ali ne i negativan.

– Aleksandra je neverovatna osoba sa fantastičnim iskustvom, ona je neko ko me terao da ispočetka ispitam da li idem u pravom smeru. Scena borbe Žar-ptice i Ivana je divna zahvaljujući Isidori Stanišić koja ju je  maestralno postavila, a i imala je s kim – ispričala je ona.

Objasnila je da beba žar-ptice, koju glumi Dragana Ilić, ne postoji u tekstu, nego da ju je tokom rada kreirala.

Kompozitor Mladen Matović je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što nakon nekoliko godina pauze ponovo sarađuje sa ovom pozorišnom kućom.

– Ovo mi je 14. ili 15. saradnja sa Dječijim pozorištem RS i drago mi je što sam imao priliku da sarađujem sa divnom rediteljkom Ivanom, koja je od početka jasno znala šta hoće, što je meni pomoglo da muzički obojim ovaj komad i da napravimo muzičku bajku – rekao je Matović.

Glumac Nikola Milaković istakao je da pred premijeru „Konjića grbonjića“ ima tremu, ali da je to ona pozitivna trema i zahvalio je ansamblu koji ga je toplo primio među svoje redove.

– Kolege su mi svesrdno pomagale, kako na sceni tako i van nje. Smatram da je bitno za mladog glumca, koji uskoro napušta Akademiju, da dobije priliku da se oproba među profesionalnim glumcima – zaključio je on.

SCENOGRAFIJA

Berina Šuščević, scenograf je istakla kako joj je bila želja da ova predstava bude izlječujuća i lijepa djeci.

– Danas je sve tehnički brzo napravljeno. Željela sam da ovo bude ručni rad, da se vidi da je u to uloženo mnogo energije, ljubavi i vremena. To ništa ne bi moglo bez Petre Jocić, koja je radila lutke. Sama marioneta konjića zahtijeva mjesec dana rada. Želja mi je bila da se pojavi još jedna marioneta kao što je Pinokio i mislim da smo to uspjeli – rekla je ona.