ПРИЛИКА ЗА ОПУШТАЊЕ И СМИЈЕХ

СРПСКА ИНФО  –  “ПРИЛИКА ЗА ОПУШТАЊЕ И СМИЈЕХ” Љиљана Лабовић Маринковић о онлајн театру Дјечијег позоришта

Срећни смо што смо успјели да у времену за које се нико није припремао, за које не постоје правила и упутства, пронађемо начин како бисмо били уз дјецу и њихове родитеље.
Ријечи су директорице Дјечијег позоришта РС, Љиљане Лабовић Маринковић поводом онлајн програма организованог за малишане за вријеме трајања пандемија корона вируса.

С обзиром да тренутно нису у могућности да своја врата широм отворе дјеци, како су иначе навикли, нашли су начин да удовоље својој вјерној публици.

-Беспомоћност и немогућност да радимо била је у првом тренутку шокантна и обесхрабрујућа, али смо врло брзо и своју и пажњу јавности усмјерили на оно што је једино могуће – интернет. Емитовањем радних снимака наших представа превасходно смо жељели да пошаљемо поруке солидарности и саборности са свима, новинарима, сниматељима, љекарима, медицинским сестарама, пекарима, поштарима, апотекарима. Свим људима који се боре и раде за све нас, не мислећи на властити живот – поручила је директорица позоришта.

Како каже, то је свакако главни мотив свих начина и облика комуникације, односно данашњих оглашавања Дјечијег позоришта у јавном простору.

-Број прегледа, поруке које нам шаљу родитељи у инбокс, фотографије, су импресиван доказ да су људи препознали наше надасве људске намјере. Сигурна сам да је и родитељима који су по професији психолози тешко да објасне дјеци зашто су у кући и зашто не смију да виђају своје баке и деде и шта се ово уопште дешава – додаје.

Страх родитеља за породицу је природан, њихова брига је неописива и тешка, због чега овим дјелићем времена уз Дјечије позориште, бар за тренутак могу да предахну, опусте се, насмију.

-Шта човјеку значи више од подршке његовим најмилијим и њему самом. Осјећам да у томе успијевамо и то нас чини поносним – рекла је.

Дјечије позориште на располагању има педесетак снимака представа. Ипак, како кажу, најсрећнији би били да не емитују ниједну више, да се ова невоља заврши.
Сваког понедјељка, сриједе и суботе од 18 часова припремили су представе за своју вијерну публику.

-За разлику од неких позоришта у региону, ми смо у све ово ушли ”отвореног ума” и “чистог срца”. Нема никаквих органичења у смислу трајања, начина логовања на страницу, нити ћемо емитовати само старе представе. Позориште није бизнис у којем процјењујете како да сачувате цијену и ексклузивитет свог производа за послије. Напротив! Наша дјеца ће видјети и Одисеја и Мачка у чизмама и Медведића Тимотеја и Коболде, који су на редовном, “живом” репертоару. Њихово емитовање данас, довешће дјечицу да их виде и уживо, чим се за то стекну услови. За то ни најмање не бринемо – поручила је она.

Како објашњава, психолози данашњу најмлађу популацију називају омега генерацијом, због брзине прихватања и кориштења савремених технологија. Што значи да онлајн позориште малишанима не пада тешко.

-Сигурна сам да су управо они у многим породицама показали татама и мамама како да отворе “Јутјуб” канал и шта да раде.

Глумци пружили подршку

-Драмски умјетници, глумци, у сваком позоришту на свијету су интерпретатори туђих ријечи, туђег текста. То је њихов посао. Од њиховог талента зависи колико ће публика вјеровати, разумјети и прихватити оно што говоре њихови ликови, док глуме, интерпретирају. У овом часу, када “иза њих” нема писца, нема редитеља, а око њих нема сценографије, нити костима, важно је шта ће рећи човјек, чија је професија глумац. Људи у Дјечијем позоришту данас говоре и поносна сам што се чују њихове људске поруке.