Pripreme za 21. Međunarodni festival pozorišta za djecu

Lutkari iz 12 država stižu u Banja Luku
U Dječijem pozorištu Republike Srpske uveliko traju pripreme za organizaciju 21. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji se održava od 9. do 15. oktobra.
Na javni poziv, koji Dječije pozorište oglašava svake godine u februaru, prijavilo se čak 87 predstava, jer banjalučki festival važi za jedan od najreferentnijih evropskih susreta lutkara, a izabrano je 14 predstava iz 12 država.
Ovogodišnju selekciju potpisuje umjetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Duško Mazalica, koji pod motom festivala „Malo je mnogo“
definiše da „lutkarstvo traži maštovitost, kreativnost, ali i svedenost i jednostavnost. Bogatstvo izražaja je veće, ali i vještina kreiranja i vođenja lutke kroz priču mora da bude tačnija i snažnija. Lutka može da bude sve, komad platna, dio tijela i razni predmeti. Što su „lutke“ neobičnije i imaju malo mogućnosti za animaciju, teže im je udahnuti život, ali onda priče postaju autentičnije i zanimljivije ispričane. Što je lutka jednostavnija igra mora biti dominantnija. Iz tog odnosa dobijamo živo pozorište koje provocira maštu publike i odiše energijom igre koja oplemenjuje.“
Ovim riječima selektor pojašnjava šta mu je je bila glavna ideja vodilja prilikom izbora predstava za 21. Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka 2022.
Kako Međunarodni festival pozorišta za djecu ulazi u treću deceniju i dosljedno afirmiše lutkarstvo ni ovogodišnja selekcija „ne odstupa“ od lutke, kao suštine i vještine rediteljske i glumačke kreativnosti.
Čast da svojom predstavom otvore 21. Međunarodni festival ove godine je s radošću prihvatilo Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda, koje će u okviru takmičarskog programa izvesti „Belu grivu“, u režiji Predraga Stojmenovića.
Potom slijede predstave „Koza“, u izvođenju Teatra lutaka iz Lomže, Poljska, „Ferdo, veliki ptič“, Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija, „Mala Frida“, Gradskog kazališta „Žar ptica“, Zagreb, Hrvatska, „Tihi dečak“, Pozorišta za decu, Kragujevac, Srbija, „Raznolikost figura“, Teatra „La Bottega“, Fontaneto Po, Italija, „Srce od kamena“, Teatra lutaka Kstovo, Rusija, „Zlatokosa“, Pozorišta lutaka u Mostaru, BiH, „Gunisini“, Kuće letećih lutaka iz Luleburgaza, Turska, „Muzika u boji“, Teatra „Viju“, Barselona, Španija, „Olovni vojnik“, Državnog lutkarskog pozorišta „Geogri Mitev“, Jambol, Bugarska, „Pepeljuga“, Teatra „Marionette Grilli“ , Torino, Italija, „Cirkus“, teatra “Circo Poeira”, Sao Paolo, Brazil i „Aero“, teatra „Odivo“, Banska Bistrica, Slovačka.
Iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske na 11 adresa ambasada je već upućen poziv i obavještenje diplomatskim predstavnicima o organizaciji 21. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, jer ovom praksom nacionalni teatar za djecu Srpske nastoji da kolege u Banja Luci, uz sjajnu publiku, dočekaju i predstavnici njihovih ambasada kako bi ansambli svih država na najvišem nivou učestvovali na prestižnom Međunarodnom festivalu i boravili u Republici Srpskoj.