Ружно паче (премијера)

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ – Представа „Ружно паче“ аутора Ханса Кристијана Андерсена у режији Александре Спасојевић биће премијерно изведена сутра у 19 часова у Дјечијем позоришту РС (ДП РС).

Комад „Ружно паче“ прича причу о одрастању, причу о различитостима и причу о идентитету и прва је премијера у ДП РС након мјера уведених због пандемије вируса корона.

„Као што је наша публика навикла да ДП РС заиста понуди нешто ново и да се изрази на другачији начин, тако смо и ми радећи на овој представи заиста тражили нешто ново, не одступајући од теме и идеје и мислим да смо успјели. Надам се да ћете бити свједоци тога гледајући ову представу“, истакла је режисерка представе Александра Спасојевић.

Напоменула је да је рад на овом комаду трајао неколико мјесеци те да су глумци имали бројне изазове пред собом због ситуације изазване пандемијом вируса корона.

„Имали смо много припрема у самом раду с глумцима. У овом случају глумци су на првој проби имали све – и сценографију и костим и музику и спремну поставку и то је у једну руку олакшавајуће. С пробама смо почели средином августа и сналазили смо се како смо могли поштујући све мјере. Све околности у вези с вирусом корона смо успјели да превазиђемо и да ставимо саму представу у први план. Захваљујем свима онима који су радили на овој представи. Први пут сам у улози редитеља, а с овом глумачком поставом сам већ деценијама у сарадњи и надам се да сам добила повјерење и да је резултат видљив“, закључила је Спасојевићева.

Глумци који тумаче улоге у овом остварењу су Божана Бјелић, Драган Вучић, Зорана Шуман, Александар Бланић и Свјетлана Андрић. За кореографију и сценске покрете представе „Ружно паче“ био је задужен Марко Дукић, док музику комада потписује професор Златан Мирић. За костим и сценографију била је задужена Моника Мочевић.

Глумац Драган Вучић је истакао да представа има за циљ да подстакне најмлађе гледаоце да поштују различитости.

„Када кажемо да је неко другачији, то не значи да је то у негативном контексту, већ може бити успјешнији и креативнији. Људи су сами индивидуе за себе и треба да теже да буду другачији, онда је човјек срећан. Самим тим желимо да подстакнемо наше малишане да поштују људе који су у животу другачији“, рекао је Вучић.

Глумица Зорана Шуман је додала да је током припрема владала једна здрава атмосфера захваљујући вриједним људима који су били укључени у овај пројекат.

„Ово је био један домаћи пројекат. Ово су људи са наших простора и самим тим радост је још већа. Ја играм лик сестре птице, а у том лику сестре се огледају све оне негативне реакције већине, оне већине која није спремна да прихвати или можда не жели да прихвати ту различитост“, закључила је Шуманова.