„Sedam gavranova“: Svjetski umjetnički čin

NEZAVISNE – Predstava „Sedam gavranova“, rađena po ugledu na čuvenu bajku braće Grim, u režiji češkog reditelja Jakuba Maksimova, premijerno je izvedena u srijedu naveče u Dječijem pozorištu RS (DP RS).

Ovim pozorišnim komadom počelo je i ovogodišnje „Snješkovo“, manifestacija koja svake godine privuče veliki broj mališana u prostor ove pozorišne kuće.

Djeca, ali i odrasli imali su priliku da pogledaju priču koja govori o izuzetnoj i lijepoj ženi po imenu Bogdanka, igra je Aleksandra Spasojević, koja na svoj dvadeseti rođendan saznaje da ima sedmoricu braće koju je proklela majka i pretvoreni su u gavranove.

Nakon te bolne istine i saznanja te vidjevši koliko roditelji pate zbog toga, ona odlučuje da krene na put i spase svoju braću te da se ponovo vrate u ljudski oblik. Na tom putu nailazi na mnogo prepreka, ali ona, naravno, svojom istrajnošću i upornošću dolazi do cilja, spasava braću i, pored svih tih prepreka, upoznaje ljubav svog života, pa cijela priča ima srećan kraj.

Ova premijera predstavlja i značajan svjetski umjetnički čin s obzirom na to da je u predstavi veoma malo teksta, glumci priču dočaravaju neverbalno, a poseban efekat daju muzika te duvački instrumenti kojima glumci dočaravaju svoje emocije i tako mijenjaju tonovima riječi.

Osim Spasojevićeve, u komadu igraju i Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Rade Kostić, Saša Terzić i Dragan Vučić.

„Ova kuća ima 67 godina, ali nikada nije radila sa rediteljima iz Češke, dakle, ovo je jedna škola kao što banjalučka akademija ima svoj rukopis ili beogradska, novosadska, zagrebačka, tako i Česi imaju svoju školu lutkarstva i teatra za djecu. Bilo je impresivno raditi ovu predstavu, i nama kao menadžmentu, ali i glumcima. Ova tišina u sali je zapravo dala odgovor da je publika uronila u bajku i prepustila se čaroliji umjetnosti“, rekla je Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS.

Za muziku je zaslužan Lazar Novkov, koji je istakao da je ova predstava specifična po tome što u njoj učestvuje internacionalna ekipa, ali i da nije siguran koliko je publika upoznata sa mogućnošću da lutkarsko pozorište bude interesantno i dobro postavljeno, kao što je to slučaj sa „Sedam gavranova“.