Шеснаест награда и четири премијере најбоља илустрација рада ДП РС у 2022. години

НЕЗАВИСНЕ  – Шеснаест фестивалских награда и четири велике премијере, како је саопштено из ове институције, у најбољем и у најкраћем илуструју рад Дјечијег позоришта Републике Српске (ДП РС) у 2022. години.

„Подсјећамо, прве награде су стигле са 24. ‘Златне искре’, Међународног луткарског фестивала Крагујевац, гђе је жири од седам категорија додијелио четири награде Дјечијем позоришту. Комплетан умјетнички ансамбл представе ‘Седам гавранова’ добио је глумачку награду: Јакуб Максимов за режију, Лазар Новков за музику, а у категорији награде за драматургију, жири је такође наградио Јакуба Максимова“, јављају из ДП РС уз напомену да су потом услиједиле награде са 25. Сусрета луткарских позоришта БиХ у Бугојну, 2. Фестивала луткарске умјетности ФЛУМ у Мостару, 29. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, 23. ЛУТ феста, у Источном Сарајеву.

Дјечије позориште Републике Српске је током 2022. године у цијелости испоштовало и свој програмски циљ са четири реализоване премијере, а ријеч је о представама „Јунак у трегерима“ Јове Чулића, у режији Дубравка Торјанца, затим „Коњић Грбоњић“ Петра Павловича Јершова, у режији Иване Драгутиновић Маричић, „Био једном један лав“ Душка Радовића, у режији Николе Бундала, и „Мала сирена“ Ханса Кристијана Андерсена, у режији Бисерке Колевске.

Ансамбл ДП РС у години која се ближи крају остварио је бројна гостовања, а оно што ће бањалучка публика посебно памтити јесте 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу „Бањалука 2022“, чији је домаћин био национални театар позоришта за дјецу Републике Српске.

„21. фестивал је одржан од 9. до 15. октобра, у селекцији је било 87 представа, а селектор је био умјетнички директор Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица. У конкуренцији за награде учествовало је 13 представа из девет држава, које је оцјењивао међународни жири у саставу: Еди Мајарон, редитељ, Љубљана, Словенија, Миливоје Млађеновић, драматург, Сомбор, Србија, и Александар Бланић, глумац Дјечијег позоришта Републике Српске. Гран при, награда за најбољу представу у цјелини, додијељена је представи ‘Кафе краљевство’ Казалишта лутака Задар“, саопштавају из ДП РС.

Како се додаје у саопштењу, Дјечије позориште је посебно обиљежило и Свјетски дан позоришта за дјецу и младе 20. марта, а овим датумом започиње и Свјетска недјеља извођачких умјетности, која обухвата Дан луткарства 21. марта, Дан пантомиме 22. марта и Дан позоришта 27. марта.

„Током 2022. године реализовано је и шест радионица за дјецу. Прва радионица ‘Васкршњи мозаик’ организована је у априлу, како би предваскршња седмица била свечанија и веселија. Радионицу је водила сценографкиња Дјечијег позоришта, магистар сликарства Берина Шушчевић. Током ‘Сњешкова’ организовано је и пет луткарских радионица са дјецом, које су водили прваци Позоришта Душко Мазалица, Александра Спасојевић и Божана Бијелић“, истиче се у саопштењу ДП РС, додајући да су представе на првом позоришном академском фестивалу ПАФ, који је установила Академија умјетности у Бањалуци, извођене у овом позоришту, а члан жирија је био и првак ове куће Душко Мазалица.

Статус првака ДП РС у 2022. години стекла је и глумица Александра Спасојевић, а постхумна плакета града Бањалука додијељена је Драгану Бањцу.

„Драган Бањац је преминуо 28. фебруара 2022, а за својих 47 година одиграо је више улога него што је доживио година живота. Посвећеност, преданост, љубав и емоције које је Драган Бањац у 25 година своје сјајне каријере дијелио са дјецом и за дјецу Бањалуке обавезали су нас да као часни људи предложимо Драгана Бањца за постхумну додјелу Плакете града Бањалука, што је и учињено 22. априла, чиме смо сви заједно одали част великом умјетнику“, истакнуто је у саопштењу ДП РС.

Већ тринаести пут, истакнуто је, на крају године Дјечије позориште је организовало „Сњешково“.

„Ова предбожићна и предновогодишња манифестација је по свом садржају и популарности постала јединствен догађај у Републици Српској, који и одрасли и дјеца очекују са нестрпљењем. У децембру, мјесецу дјечјих радости, ДП РС поред своје чаролије живих представа на сцени у читавом објекту изгради мали сњежни град, у којем се сви осјећају празнично, радосно и срећно. Из године у годину коментари којима и дјеца и родитељи комплиментирају позоришту потврђују да је циљ овог пројекта превазишао очекивања и да се број посјетилаца повећава у – хиљадама“, закључено је у саопштењу ДП РС.