Šesnaest nagrada i četiri premijere najbolja ilustracija rada DP RS u 2022. godini

NEZAVISNE  – Šesnaest festivalskih nagrada i četiri velike premijere, kako je saopšteno iz ove institucije, u najboljem i u najkraćem ilustruju rad Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) u 2022. godini.

„Podsjećamo, prve nagrade su stigle sa 24. ‘Zlatne iskre’, Međunarodnog lutkarskog festivala Kragujevac, gđe je žiri od sedam kategorija dodijelio četiri nagrade Dječijem pozorištu. Kompletan umjetnički ansambl predstave ‘Sedam gavranova’ dobio je glumačku nagradu: Jakub Maksimov za režiju, Lazar Novkov za muziku, a u kategoriji nagrade za dramaturgiju, žiri je takođe nagradio Jakuba Maksimova“, javljaju iz DP RS uz napomenu da su potom uslijedile nagrade sa 25. Susreta lutkarskih pozorišta BiH u Bugojnu, 2. Festivala lutkarske umjetnosti FLUM u Mostaru, 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, 23. LUT festa, u Istočnom Sarajevu.

Dječije pozorište Republike Srpske je tokom 2022. godine u cijelosti ispoštovalo i svoj programski cilj sa četiri realizovane premijere, a riječ je o predstavama „Junak u tregerima“ Jove Čulića, u režiji Dubravka Torjanca, zatim „Konjić Grbonjić“ Petra Pavloviča Jeršova, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, „Bio jednom jedan lav“ Duška Radovića, u režiji Nikole Bundala, i „Mala sirena“ Hansa Kristijana Andersena, u režiji Biserke Kolevske.

Ansambl DP RS u godini koja se bliži kraju ostvario je brojna gostovanja, a ono što će banjalučka publika posebno pamtiti jeste 21. Međunarodni festival pozorišta za djecu „Banjaluka 2022“, čiji je domaćin bio nacionalni teatar pozorišta za djecu Republike Srpske.

„21. festival je održan od 9. do 15. oktobra, u selekciji je bilo 87 predstava, a selektor je bio umjetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica. U konkurenciji za nagrade učestvovalo je 13 predstava iz devet država, koje je ocjenjivao međunarodni žiri u sastavu: Edi Majaron, reditelj, Ljubljana, Slovenija, Milivoje Mlađenović, dramaturg, Sombor, Srbija, i Aleksandar Blanić, glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Gran pri, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljena je predstavi ‘Kafe kraljevstvo’ Kazališta lutaka Zadar“, saopštavaju iz DP RS.

Kako se dodaje u saopštenju, Dječije pozorište je posebno obilježilo i Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade 20. marta, a ovim datumom započinje i Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti, koja obuhvata Dan lutkarstva 21. marta, Dan pantomime 22. marta i Dan pozorišta 27. marta.

„Tokom 2022. godine realizovano je i šest radionica za djecu. Prva radionica ‘Vaskršnji mozaik’ organizovana je u aprilu, kako bi predvaskršnja sedmica bila svečanija i veselija. Radionicu je vodila scenografkinja Dječijeg pozorišta, magistar slikarstva Berina Šuščević. Tokom ‘Snješkova’ organizovano je i pet lutkarskih radionica sa djecom, koje su vodili prvaci Pozorišta Duško Mazalica, Aleksandra Spasojević i Božana Bijelić“, ističe se u saopštenju DP RS, dodajući da su predstave na prvom pozorišnom akademskom festivalu PAF, koji je ustanovila Akademija umjetnosti u Banjaluci, izvođene u ovom pozorištu, a član žirija je bio i prvak ove kuće Duško Mazalica.

Status prvaka DP RS u 2022. godini stekla je i glumica Aleksandra Spasojević, a posthumna plaketa grada Banjaluka dodijeljena je Draganu Banjcu.

„Dragan Banjac je preminuo 28. februara 2022, a za svojih 47 godina odigrao je više uloga nego što je doživio godina života. Posvećenost, predanost, ljubav i emocije koje je Dragan Banjac u 25 godina svoje sjajne karijere dijelio sa djecom i za djecu Banjaluke obavezali su nas da kao časni ljudi predložimo Dragana Banjca za posthumnu dodjelu Plakete grada Banjaluka, što je i učinjeno 22. aprila, čime smo svi zajedno odali čast velikom umjetniku“, istaknuto je u saopštenju DP RS.

Već trinaesti put, istaknuto je, na kraju godine Dječije pozorište je organizovalo „Snješkovo“.

„Ova predbožićna i prednovogodišnja manifestacija je po svom sadržaju i popularnosti postala jedinstven događaj u Republici Srpskoj, koji i odrasli i djeca očekuju sa nestrpljenjem. U decembru, mjesecu dječjih radosti, DP RS pored svoje čarolije živih predstava na sceni u čitavom objektu izgradi mali snježni grad, u kojem se svi osjećaju praznično, radosno i srećno. Iz godine u godinu komentari kojima i djeca i roditelji komplimentiraju pozorištu potvrđuju da je cilj ovog projekta prevazišao očekivanja i da se broj posjetilaca povećava u – hiljadama“, zaključeno je u saopštenju DP RS.