„Tužni princ“ u Izmiru

tuzni princ

Dječije pozorište Republike Srpske je prihvatilo poziv organizatora 9. Međunarodnih lutkarskih dana iz Izmira da u periodu od 08. marta do 13.marta o.g. bude zvanični učesnik promotivnog lutkarskog svetskog festivala na kom će se predstaviti lutkarski teatri iz četrdeset dvije države. U selekciju festivala pozvana je kultna predstava DPRS, „Tužni princ“,

( savremeni teatar sjenki) autora Predraga Bjeloševića u režiji Biserke Kolevske iz Sofije. Poziv ne iznenađuje jer iza ove predstave koja je proslavila Dječije pozorište RS na svjetskoj sceni, ostale su scene kulturnih metropola kao što su London, Moskva, Sofija, Varna, Solun, Pečuj. Kremona, Peruđa, Beograd, Bjelsko Bijala, Kotor, Subotica, Sarajevo i dr.

Predstava Tužni princ je postavljena na scenu dalekog 30. aprila 1998. godine i pored brojnih gran pri priznanja i učešća u zvaničnoj konkurenciji na festivalima, kako za djecu tako i za odrasle; kao što je to beogradski 32. BITEF(98.); dobila je i prije dvije godine specijalnu nagradu na festivalu u Omsku što samo potvrđuje da je još nova, originalna i dovoljno estetski provokativna da pobuđuje interes međunarodne kulturne scene i sedamnaest godina nakon premijere.

Na Festivalu u Izmiru predstava „Tužni princ“, za male i velike ljubitelje pozorišta, biće izvedena četiri puta za pet dana, a u četiri različita pozorišta što će od ansambla zahtijevati izuzetan napor, predanost i odgovornost, ali ne treba sumnjati da će pouzdani ansambl DPRS iskoristiti odličnu priliku da na najbolji način predstavi svoju pozorišnu kuću kao i savremeni pozorišni izraz za djecu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Ansambl DPRS će doputovati u Izmir 08 marta u nedjelju u večernjim časovima a povratak je predviđen u subotu 13. marta u večernjim časovima.