Успјех Дјечијег позоришта Републике Српске на Фестивалу у Суботици

Награда за оригиналост и фантазију „Вуку са мирисом бобица“
Дјечије позориште Републике Српске освојило је још једну награду на фестивалу у конкуренцији са свјетским театрима!
Наиме, на управо завршеном 29. Међународном фестивалу позоришта за децу, који је од 18. до 23. септембра трајао у Суботици, жири у саставу Виктор Љвович Шрајман, Израел/Русија, Клиодна Нунан, Ирска и Маријана Петровић, Србија, одлучио је да Специјалну награду Фестивала за оригиналност и фантазију додијели представи „Вук са мирисом бобица“, Дјечијег позоришта Републике Српске, у режији Тамаре Кучиновић.
„Ово дјело се бави страховима многих младих људи који ступају у свијет одраслих. Била би права срећа када бисмо сви добили онолико бриге, стрпљења и подршке колико је главни лик добио од чопора. Јаке метафоре о животу, изолованости, патњи и депресији, за које су рјешење брига за људе, су у овој представи изврсне“ – стоји у образложењу жирија.
У конкуренцији је било 15 представа из 11 држава свијета.
Нарочиту симболичку вриједност и значај ове награде документује деликатна ситуација, која је претходила наступу Дјечијег позоришта, а које је било на корак до отказивања учешћа.
Наиме, Ђурђа Бабић Вукашиновић, која игра Снагу природе, се разбољела и ансамбл је у року од 48 часова, захваљујући Снежани Милидраг, која је прихватила изазов овако тешког задатка да замијени колегиницу, успио да преданим пробама обезбиједи интегритет и квалитет извођења у Суботици.
Зорана Шуман, Драган Вучић, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Божана Бијелић, Ђорђе Јанковић и Драгана Илић су и у овако незахвалној ситуацији, представу „Вук са мирисом бобица“ одиграли маестрално и заслужено донијели још једну међународну награду националном театру Републике Српске.
Ово је уједно трећа награда коју осваја представа „Вук са мирисом бобица“, јер је на Првом међународном фестивалу луткарске умјетности ФЛУМ, у Мостару, септембра 2021. године Зорана Шуман добила награду за глумачко мајсторство, односно Луцијан Храшћанец награду за музику у овој представи.