Uspješna godina za Dječije pozorište Republike Srpske: Riznica radosti za mališane

GLAS SRPSKE  – Dječije pozorište Republike Srpske prava je riznica radosti za mališane, a ova godina bila je veoma uspješna jer je ansambl ovog teatra izveo četiri premijere na radost najmlađe publike, a njihov trud nagrađen je sa 16 festivalskih nagrada.

Prve nagrade su stigle sa 24. “Zlatne iskre” Međunarodnog lutkarskog festivala koji se održava u Kragujevcu, gdje je žiri od sedam kategorija dodijelio četiri nagrade Dječijem pozorištu RS. Kompletan umjetnički ansambl predstave “Sedam gavranova” dobio je glumačku nagradu, a Jakub Maksimov za režiju, Lazar Novkov za muziku, a u kategoriji nagrade za dramaturgiju žiri je nagradio Jakuba Maksimova.

Potom su uslijedili 25. Susreti lutkarskih pozorišta BiH u Bugojnu, na kojima je predstava “Sedam gavranova”, od sedam kategorija, osvojila šest nagrada.

– Predstava “Sedam gavranova” je osvojila Gran pri nagradu za najbolju predstavu te nagrade za režiju, kreaciju i poeziju animacije zvuka, priznanje za kolektivnu igru, a glumačku nagradu je osvojio Slobodan Perišić za ulogu Vračare, a ovoj predstavi je dodijeljena i nagrada Dječijeg žirija za najbolju predstavu – saopštili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Dodali su da je ista predstava poentirala i na drugom Festivalu lutkarske umjetnosti FLUM u Mostaru, gdje je Slobodan Perišić osvojio glumačku nagradu za animaciju Vračare, a Olga Zibinska nagradu za lutke u predstavi.

– Na 29. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, učestvovala je predstava “Vuk sa mirisom bobica”, u režiji Tamare Kučinović, koja je osvojila specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. I, na 23. Lut festu, u Istočnom Sarajevu, Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, na kojem je Dječije pozorište učestvovalo sa predstavom “Junak u tregerima” ansambl je osvojio tri glavne glumačke nagrade, koje su dodijeljene Aleksandru Blaniću, Đorđu Jankoviću i Dragani Ilić – naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Glumačka ekipa gostovala je na Novosadskim pozorišnim igrama sa predstavom “Sedam gavranova”, potom na 17. festivalu “Pozorište Zvezdarište” sa predstavom “Peća i vuk” u Beogradu, a i ove godine je ansambl nacionalnog teatra za djecu bio dio programa Dana Srpske u Srbiji, u okviru kojeg je predstava “Kralj žabac” odigrana u Dečijem pozorištu u Subotici.

– U Kazalištu lutaka u Mostaru izvedena je predstava “Junak u tregerima” i to u čast  70 godina od osnivanja ovog mostarskog pozorišta. I ove godine Dječije pozorište RS svečano je zatvorilo Susrete profesionalnih lutkara Srbije, koji su ove godine, po 53. put organizovani u Beogradu, u Pozorištu lutaka “Pinokio” – dodaju iz ove ustanove.

Nakon dvije godine od pandemije virusa korona Dječije pozorište RS tokom godine krenulo je i na putovanja po Srpskoj, kako bi svoj repertoar predstavili i na scenama izvan matičnog teatra.

– Predstava “Bajka o psiću” gostovala je u Palama, Brodu i Novom Gradu, “Kralj žabac” putovao je u Laktaše i Foču, “Junak u tregerima” u Laktaše, a “Bio jednom jedan lav” gostovao je u Prijedoru. Radost i ushićenje koje donosi svaki susret sa najmlađom publikom, nakon duge dvije godine, konačno su zaživjeli, uz želju svakog domaćina da gostovanja budu češća – kazali su iz Dječijeg pozorišta RS.

Tokom 2022. zahvaljujući sredstvima Vlade RS u Dječijem pozorištu su trajali građevinski radovi kojima su sanirani i modernizovani toaleti, što je prvo ulaganje u ovaj dio objekta od njegove izgradnje 1973. godine. Obezbijeđena je prostorija za presvlačenje beba, a tokom sanacije ugrađen je i toalet za osobe sa invaliditetom.

Festival

Međunarodni festival pozorišta za djecu, 21. po redu, održan je od 9. do 15. oktobra u Banjaluci, u selekciji je bilo 87 predstava, a selektor je bio umjetnički direktor Dječijeg pozorišta RS Duško Mazalica. U konkurenciji za nagrade učestvovalo je 13 predstava iz devet država, koje je ocjenjivao međunarodni žiri u sastavu Edi Majaron, reditelj iz Ljubljane, Milivoje Mlađenović, dramaturg iz Sombora i Aleksandar Blanić, glumac Dječijeg pozorišta RS. Gran pri je pripao komadu “Kafe kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar.