Комаду “Кафе краљевство” припао Гран при на 21. Међународном фестивалу позоришта за дјецу

ГЛАС СРПСКЕ  –  Гран при за најбољу представу у цјелини на 21. Међународном фестивалу позоришта за дјецу припао је комаду “Кафе краљевство” Казалиста лутака Задар.
Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу Еди Мајарон рефитељ из Словеније, Миливоје Младеновић драматург из Србије и Александар Бланић глумац Дјецчјег позоришта Републике Српске.- Сви елементи ове представе функционишу беспријекорно уз сназан глумачки ангажман који налази свој гласан одјек у гледалишту и тако показује куда све може ићи  савремени театар за дјецу – саопштио је жири.

Награде за глумачка остварења додијељене су:

– Предрагу Грујићу, за улоге у представи „Бела грива” Позоришта лутака „Пинокио” из Београда

– Ирени Баусовић Томљановић за улоге у представи „Кафе краљевство” Казалишта лутака Задар,

– Доминику Каракашићу, за улоге у представи „Кафе краљевство” Казалишта лутака Задар,

– Весни Вончина, за улоге у представи „Фердо, велики птич” Лутковног гледалишча Марибор,

– Али Камер Аксоију, за улоге у представи „Златокоса” Позоришта лутака у Мостару.

Награда за музику додјељује се Митји Врховнику Смрекару у представи „Тихи дечак”, Позоришта за децу и младе Крагујевац, награда за сценографију и укупно ликовно рјешење додјељује се Андреји Пеклар у представи „Фердо, велики птич” Лутковног гледалишча Марибор, награда за режију додјељује се Вањи Јовановићу за режију представе „Кафе краљевство” Казалишта лутака Задар, с Специјална награда за врхунску анимацију лутака, додјељује се ансамблу представе „Сунашце” Куће летећих ручних лутака, Лулебургаз, (Турска).

Специјална награда за цјеловитост глумачког израза додјељује се ансамблу представе„Тихи дечак”, Позоришта за децу и младе Крагујевац. Минуциозно разрађена глумачка техника, базирана на мимици, покрету дијелова тијела и руку  ствара  кореографски, артифицијелну и емоционално снажну цјелину.