Komadu “Kafe kraljevstvo” pripao Gran pri na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu

GLAS SRPSKE  –  Gran pri za najbolju predstavu u cjelini na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu pripao je komadu “Kafe kraljevstvo” Kazalista lutaka Zadar.
Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu Edi Majaron refitelj iz Slovenije, Milivoje Mladenović dramaturg iz Srbije i Aleksandar Blanić glumac Djecčjeg pozorišta Republike Srpske.- Svi elementi ove predstave funkcionišu besprijekorno uz snazan glumački angažman koji nalazi svoj glasan odjek u gledalištu i tako pokazuje kuda sve može ići  savremeni teatar za djecu – saopštio je žiri.

Nagrade za glumačka ostvarenja dodijeljene su:

– Predragu Grujiću, za uloge u predstavi „Bela griva” Pozorišta lutaka „Pinokio” iz Beograda

– Ireni Bausović Tomljanović za uloge u predstavi „Kafe kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar,

– Dominiku Karakašiću, za uloge u predstavi „Kafe kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar,

– Vesni Vončina, za uloge u predstavi „Ferdo, veliki ptič” Lutkovnog gledališča Maribor,

– Ali Kamer Aksoiju, za uloge u predstavi „Zlatokosa” Pozorišta lutaka u Mostaru.

Nagrada za muziku dodjeljuje se Mitji Vrhovniku Smrekaru u predstavi „Tihi dečak”, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, nagrada za scenografiju i ukupno likovno rješenje dodjeljuje se Andreji Peklar u predstavi „Ferdo, veliki ptič” Lutkovnog gledališča Maribor, nagrada za režiju dodjeljuje se Vanji Jovanoviću za režiju predstave „Kafe kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar, s Specijalna nagrada za vrhunsku animaciju lutaka, dodjeljuje se ansamblu predstave „Sunašce” Kuće letećih ručnih lutaka, Luleburgaz, (Turska).

Specijalna nagrada za cjelovitost glumačkog izraza dodjeljuje se ansamblu predstave„Tihi dečak”, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac. Minuciozno razrađena glumačka tehnika, bazirana na mimici, pokretu dijelova tijela i ruku  stvara  koreografski, artificijelnu i emocionalno snažnu cjelinu.