„Коралина“ у недјељу отвара 22. међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци

ГЛАС СРПСКЕ – Представа „Коралина“ Позоришта младих из Новог Сада отвориће 22. Међународни фестивал позоришта за дјецу, који ће у недјељу навече бити отворен у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Овај комад, инспирисан дјелом славног британског писца Нила Гејмена, биће изведен са почетком у 18 часова, а најмлађи љубитељи театра моћи ће да уживају у чаробном свијету позоришта до 14. октобра.

На манифестацији коју организује Дјечије позориште РС учествоваће позоришта из девет држава и то из Србије, Хрватске, Словеније, Турске, Шпаније, Словачке, Бугарске и БиХ, а у такмичарском програму учествоваће 14 представа.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић је истакла да ће се под кровом овог театра идуће седмице, од 10 до 20 часова, дешавати различити програми, представе, изложбе, промоције књига и луткарске радионице под геслом „умјетници под нашим кровом“.

– Част нам је што 22. Фестивал позоришта за дјецу организујемо под европском ознаком квалитета и максимално смо се потрудили под вођством селектора Душка Мазалице да квалитетом програма оправдамо тај новостечени статус. Током фестивала наша мала публика и стручни жири имаће прилику да погледају 14 представа из девет земаља и свих жанрова дјечијег театра – рекла је Лабовић Маринковић.

Директорица ДПРС додала је да је овај фестивал рефлектор свих нас и Републике Српске пред свијетом и да је управо због тога организован под геслом „Умјетници под нашим кровом“.

– Овим фестивалом најављујемо 68. сезону нашег театра који годинама доноси својој кући и Републици Српској награде, због чега смо се потрудили да нашим гостима покажемо да смо и добри домаћини и са радошћу дочекујемо наше госте. Вођени идејом да позоришна умјетност не зна за подјеле и границе, изабрали смо гесло „умјетници под нашим кровом“, јер сви људи који ће играти под нашим кровом, наши су умјетници који наступају пред својом публиком. Потпуно је свеједно да ли су из Бугарске, Шпаније, Словачке или Новог Сада, Задра и Сарајева, под нашим кровом има мјеста за све људе добре воље који носе љубав према умјетности у свом срцу – казала је Лабовић Маринковић.

Селектор фестивала и умјетнички директор Дјечијег позоришта РС Душко Мазалица нагласио је да је било много представа у ширем избору, али да је програмска селекција на крају понудила врхунски избор испуњавајући све критеријуме дјечијег театра.

– Међународни фестивал позоришта за дјецу ушао је у трећу деценију, уз јак углед широм региона и свијета, што је значајан успјех за све нас и потврда нашег доброг рада, али истовремено, то нам намеће већу одговорност у избору програма и умјетничком квалитету представа. Како због бројних гостију фестивала, тако и због публике према којој осјећамо посебно одговорност у естетском, али и педагошком смислу – истакао је Мазалица.

У суботу, 14. октобра, посљедњег фестивалског дана, од 12 часова биће саопштене одлуке жирија који чине професорица Маријана Прпа Финк из Новог Сада, драматург Горан Булајић из Црне Горе и глумица ДПРС Зорана Шуман.

Представа „Црвенкапица“ Дјечијег позоришта РС 14. октобра у 18 часова затвориће 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу.

ИЗЛОЖБА
Као својеврсна најава фестивала данас је отворена изложба „Арс Цомбинаториа“ Берине Шушчевић, сценографа ДПРС и академске сликарке. Умјетница иза које је скоро 20 година рада у ДПРС рекла је да ова изложба једна врсте поетског споја њеног рада у театру са сликарским мотивима.

– Изложба се састоји од око 60 слика разних формата и техника, инспирисана је позориштем и надограђена је на основу сликарства као мог позива. Све што сам учила током рада у позоришту надовезала сам на ове слике, које су рађене дуги низ година кроз поетски спој позоришног и ликовног израза – рекла је Шушчевићева.