ОДЛУКЕ И ОБРАЗЛОЖЕЊА ЖИРИЈА

Жири Двадесет другог међународног фестивала позоришта за дјецу БАЊА ЛУКА 2023, у саставу: др. Маријана Прпа Финк, професор, Нови Сад, Србија, предсједник, Горан Булајић, драматург и редитељ, Подгорица, Црна Гора, члан, и Зорана Шуман, глумица Дјечијег позоришта Републике Српске, члан, у периоду од 8. до 14. октобра 2023. године оцјењивао је конкуренцији за награде 14 представа из девет држава.
Учествовали су: Позориште младих, Нови Сад, Позориште лутака „Пинокио“ и Мало позориште „Душко Радовић“, Београд, Србијa, Градско казалиште „Жар птица“, Загреб, Казалишна дружина „Пинклец“, Чаковец и Казалиште лутака, Задар, Хрватскa, Позориште „Весел“, Велико Трново и Државно луткарско позориште, Русе, Бугарскa, Позориште младих, Сарајево, Театар „ЛАЛКА“, Варшава, Пољска, Институт „Кускус“ и Умјетничка продукција, Љубљана, Словeнија , Позориште „Тјатар“, Нитра, Словачка, Театар сјенки „Кемал Фатих Полат“, Истанбул, Турска и Театар „Неамера“, Пуерто Реал, Шпанија.
На завршној сједници одржаној 14. октобра 2023. године жири је једногласно донио сљедеће одлуке:
СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗA KOЛЕКТИВНУ ИГРУ додјељује се ансамблу Државног луткарског позоришта, Русе, Бугарска
У представи „Пас који …“, глумци граде сценски језик кроз радост играња и доприносе снажном дејству на дјецу, као публику.
СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА додјељује се представи „Кад је био мрак“, Малог позоришта „Душко Радовић“, Београд, Србија за његовање и афирмацију поезије у позоришту.
СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА за дизајн луткарских ликова додјељује се представи
„Чаробњак из Оза“, Позориште „Лалка“, Варшава, Пољска
Ликови који су дизајнирани изузетним осјећајем за креирање ликова кроз објекте и лутке, допринијели су чаролији која је саставни дио представе.
СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА за унапређење односа између традиције и модерног додјељује се представи „Представе свјетских звијезда“ Театра сјенки „Кемал Фатил Полат“, Истанбул, Турска
У представи је однос према традицији кроз стару позоришну технику „карађоз“ омогућио дјеци да се упознају са модерним музичким изразом и на тај начин препознају вриједност традиције са поштовањем према савременим сценским и медијским изразима.
ГЛУМАЧКЕ НАГРАДЕ:
Кристина Савков – за улогу Коралине, у представи „Коралина“ Позоришта младих, Нови Сад, Србија
Глумица Кристина Савков је вјештим луткарским знањем и вјештином водила младу публику кроз чудесни свијет Коралининих доживљаја са изузетним осјећајем за нијансе у бројним промјенама кроз које је главна јунакиња прошла.
Аманда Пренкај – за улогу Фриде у представа „Мала Фрида“, Градско казалиште „Жар птица“, Загреб, Хрватска
Глумица Аманда Пренкај тачним извођењем задатог сценског задатка, у грађењу сценског језика кроз тјелесни израз, открива дјеци лик велике сликарке, градећи емоцију пријатељства и искрености, као важних принципа у животним процесима.
У представи „Чаробњак из Оза“, Позоришта „Лалка“, Варшава, Пољска додјељују се 3 глумачке награде:
Магдалени Памула за улогу Дороти коју гради на матрици која на оригиналан начин прича добро познату сценску причу и омогућава дјеци да осјете магију глумачких вјештина које равноправно са осталим сценским елементима доносе емоцију чаролије.
Хани Турнау за улогу Дороти, која изузетним познавањем играчких, као и пјевачких вештина, суптилним нијансирањем односа које гради на сцени са другим ликовима, увјерљиво дочарава лик Дороти.
Глумцу Гжегожу Фелушу, који улогом Оза особеним глумачким изразом и ауторитетом улоге коју игра, са глумачким нијансама у сценском изразу, дочарава дјеци свијет повјерења, неопходног у процесу одрастања.
Награда „Драган Бањац“ за најкомичнију глумачку игру додјељује се Доминику Каракашићу за улогу Карлсона, у представи „Карлсон с крова“, у продукцији Казалишта лутака Задар.
Енергија Доминика Каракашића, којом већ трећи пут плијени пред бањалучком публиком снажан су аргумент да и овогодишњи Карлсон, тај чудесни мали лутак у рукама овог умјетника има срце које је од свег срца насмијавало, насмијало и одушевило наше малишане.
НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ: Јакуб Максимов, „КОРАЛИНА“, Позориште младих, Нови Сад, Србија
Представом „Коралина“ редитељ Јакуб Максимов доводи до виртуозности јединство сценских елемената луткарства, сценографије, свјетла и музике. Ова виртуозно вођена партитура сценског израза омогућава дјеци као публици откривање узбудљивог свијета позоришне игре са изузетним осјећајем за сценски ритам који доводи до емоције.
НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ СЦЕНОГРАФИЈУ: Игор Васиљев, „МАЛА ФРИДА“, Градско казалиште „Жар птица“, Загреб, Хрватска
Сценографија у представи „Мала Фрида“ има више функција у представи. Осим што одређује простор и означава мјесто игре, она је и саставни дио радњи које одређују игру глумаца, затим ликова који су измаштани, али је и дио драматуршког преокрета у представи којим је означила и промјену сценског времена.
НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ МУЗИКУ Петру Кусу у представи „ЛУДА ШУМА“ Института „Кускус“ и Умјетничке продукције Љубљана, Словенија
Музика у представи „Луда шума“ оживљава свијет природе сценским елементима који музицирају виртуозним техникама извођача и стварају сценски вријеме-простор озвучен емоцијама.
ГРАН ПРИ, НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА У ЦЈЕЛИНИ: „ЛУДА ШУМА“ Института „Кускус“ и Умјетничке продукције, Љубљана, Словенија
У представи „Луда шума“ сценски језик је грађен несвакидашњим техникама сценског израза у којим глумачко дејство, принципи луткарског позоришта и свега видљивог на сцени остварују стил игре који етичким и естетским принципима дају врхунски позоришни доживљај за дјецу као публику.
др. Маријана Прпа Финк, предсједник
Горан Булајић, члан
Зорана Шуман, члан
Љиљана Лабовић Маринковић, директор Фестивала