Представа „Коралина“ отворила 22. Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци

ГЛАС СРПСКЕ – Извођењем представе „Коралина“ Позоришта младих Нови Сад, рађене по једном од најбољих и највпљенијих дјела Нила Гејмена, а у режији Јакуба Максимова, вечерас је у Дјечијем позоришту Републике Српске отворен 22. Међународни фестивал позоришта за дјецу.

– Бити домаћин једног оваквог значајног фестивала је велика ствар. Ја сам почашћена и срећна што отварам овај фестивал, 22. по реду, гдје ће нам се представити бројна позоришта не само из региона, већ и цијеле Европе. И они ће нашој дјеци да представе своја достигнућа и представе. Побиједиће најбоље, а што се мене тиче, сви су побједници – казала је она.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске, Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да се овај фестивал 22. пут обраћа дјеци.

– И ми смо јако уморни, јер ћемо угостити девет држава и угостити 14 представа на нашим сценама, да би наши малишани видјели што више другачијих рукописа и да би 4.000 дјечака и дјевојчица у својој Бањалуци из свог Прњавора, Градишке, Лакташа, који дођу и гледају фестивалске представе, имали разлог више да, када оду у Пољску, да кажу да су гледали Театар „Лалка“, да када од у Софију, Београд, Нови Сад, да имају свијест да су већ као мали људи, видјели различите ансамбле. Тиме градимо велику, као што и јесу, нашу дјецу зарад будућности Републике Српске – навела је она.

Директор Позоришта младих из Новог Сада, Александар Ћурчић рекао је да је велика част што баш њихова представа отвори овај фестивал.

– Ово је једна луткарска представа, и приказује, могу да кажем, савремено луткарско позориште. Савремена, интересантна и надам се да ће да буде занимљива и публици – рекао је Ћурчић.

Глумачку екипу представе чине Неда Даниловић, Славица Вучетић, Јелица Глигорин, Саша Латиновић, Слободан Нинковић, Алекса Илић, Дарко Радојевић и Александра Лазин.

Сљедећа представа на програму је сутра, а ријеч је о комаду „Мала Фрида“ Градског казалишта „Жар птица“ из Загреба, која ће бити одиграна у 11 часова.

Овогодишњи фестивал трајаће до 14. октобра, а цјелокупан програм доступан је на друштвеним мрежама Дјечијег позоришта Републике Српске, као и на њиховом званичном веб-сајту.