Predstava „Koralina“ otvorila 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

GLAS SRPSKE – Izvođenjem predstave „Koralina“ Pozorišta mladih Novi Sad, rađene po jednom od najboljih i najvpljenijih djela Nila Gejmena, a u režiji Jakuba Maksimova, večeras je u Dječijem pozorištu Republike Srpske otvoren 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu.

– Biti domaćin jednog ovakvog značajnog festivala je velika stvar. Ja sam počašćena i srećna što otvaram ovaj festival, 22. po redu, gdje će nam se predstaviti brojna pozorišta ne samo iz regiona, već i cijele Evrope. I oni će našoj djeci da predstave svoja dostignuća i predstave. Pobijediće najbolje, a što se mene tiče, svi su pobjednici – kazala je ona.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Ljiljana Labović Marinković rekla je da se ovaj festival 22. put obraća djeci.

– I mi smo jako umorni, jer ćemo ugostiti devet država i ugostiti 14 predstava na našim scenama, da bi naši mališani vidjeli što više drugačijih rukopisa i da bi 4.000 dječaka i djevojčica u svojoj Banjaluci iz svog Prnjavora, Gradiške, Laktaša, koji dođu i gledaju festivalske predstave, imali razlog više da, kada odu u Poljsku, da kažu da su gledali Teatar „Lalka“, da kada od u Sofiju, Beograd, Novi Sad, da imaju svijest da su već kao mali ljudi, vidjeli različite ansamble. Time gradimo veliku, kao što i jesu, našu djecu zarad budućnosti Republike Srpske – navela je ona.

Direktor Pozorišta mladih iz Novog Sada, Aleksandar Ćurčić rekao je da je velika čast što baš njihova predstava otvori ovaj festival.

– Ovo je jedna lutkarska predstava, i prikazuje, mogu da kažem, savremeno lutkarsko pozorište. Savremena, interesantna i nadam se da će da bude zanimljiva i publici – rekao je Ćurčić.

Glumačku ekipu predstave čine Neda Danilović, Slavica Vučetić, Jelica Gligorin, Saša Latinović, Slobodan Ninković, Aleksa Ilić, Darko Radojević i Aleksandra Lazin.

Sljedeća predstava na programu je sutra, a riječ je o komadu „Mala Frida“ Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba, koja će biti odigrana u 11 časova.

Ovogodišnji festival trajaće do 14. oktobra, a cjelokupan program dostupan je na društvenim mrežama Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao i na njihovom zvaničnom veb-sajtu.