Конзулат Турске помаже умјетницима Српске

Ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске започео је припреме како би представа „Био једном један лав“, у режији Николе Бундала, наишла на што бољи пријем у званичној селекцији такмичарског програма 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу који се одржава у Анкари, Турска.
Подсјећамо, Фестивал „Мале даме и мала господа“, који организује Генерална дирекција Турских државних позоришта, почиње 24. и траје до 29. априла, а пред националним театром Републике Српске је чак 6 извођења. Наиме, концепција Фестивала је да што више малишана види представе театара учесница, што ово гостовање чини још изазовнијим.
А да би „мале даме и мала господа“ у Анкари што боље разумјела стихове Душка Радовића, према чијој пјесми је и настала представа „Био једном један лав“, Дјечијем позоришту је помогао Конзулат Републике Турске у Бања Луци. У конзулату су, наиме, превели ову пјесму на турски, како би наши умјетници управо на том језику и играли представу.
Да би савладали језичку баријеру, умјетничком ансамблу представе „Био једном један лав“ помогао је службеник конзулата Републике Турске, господин Илдениз Јелек.
Уз његову добронамјерну помоћ и сугестије, глумци Ђорђе Јанковић, Никола Милаковић, Зорана Шуман и Свјетлана Андрић ишчитавали су текст на турском, како би једнако као и прошле године у Пољској, гдје су играли на пољском језику, шест пута играли „Лава“ и на турском, у Анкари.
Ова дивна и пријатељска геста господина Јелека и читавог тима Конзулата, у најљепшем потврђује колико Република Турска држи до елитне умјетности, што јесте театар, а Дјечије позориште и на овај начин исказује поштовање према својим колегама у Анкари, али и радост коју желе да подијеле и са малишанима у Турској.