19. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЈЕЦУ

19. Међународни фестивал позоришта за дјецу и ове године требало би да буде одржан у првој недјељи октобра. Хоће ли Фестивала бити и на који начин ће бити могућа његова организација је неизвјесно. Ипак, са оптимизмом и надом да ће и овогодишњи октобар бити у знаку свјетских театара за дјецу, данас смо упутили писмо својим колегама, које вам достављамо у цијелости:

Уважене колеге, драги пријатељи,
већ деветнаест година у мјесецу мају вас обавјештавамо и још једним позивом подсјећамо да се пријавите на наш Међународни фестивал позоришта за дјецу, како бисмо у јуну завршили селекцију и сачинили репертоар за октобар.
Ове године то подсјећање има сасвим другачији контекст, јер се пандемија корона вируса најсуровије манифестовала на позоришну умјетност.
Нико од нас не игра представе, а глобално је најнеизвјесније када ће и како театри отворити своја врата. Како ћемо дочекивати и смјештати своју публику, како ћемо организовати пробе, како играти представе? Неизвјесност је над крововима и испод кровова сваког театра.
Увјерени да умјетност не може (не)стати и да ћемо дочекати тренутак великог повратка театра међу људе, молимо вас да ипак и даље, до 31. маја пријављујете своје представе и да вјерујете да ће нашег Фестивала бити.
Уз све околности, ваше пријаве су добродoшле и у јуну, јулу, августу, па и у септембру.., јер сваки мјесец, као и сваки дан може донијети добре вијести и дићи завјесе над нашим позорницaма.
Са надом да ћемо се ипак срести у октобру у Бања Луци, срдачно вас поздрављамо.