20 година представе „Тужни принц“

tuzni princ 20 godina

Дјечије позориште Републике Српске, 30. априла 2018. године у 19 часова прославља велики јубилеј – 20 година Тужног принца, најзначајније представе нашег театра, која је овој кући и позоришној умјетности Републике Српске отворила врата свјетских сцена.

Прослава ове важне годишњице за нашу културу трајаће неколико дана и обухватиће низ активности као што су отварање музејског кутка и изложбе фотографија, снимање документарног филма, емитовање радио-интерпретације лирске бајке Тужни принц, промовисање пригодне поштанске маркице „20 година Тужног принца“ и друго.

Овај богати програм ће, тачно на двадесету годишњицу од премијере, 30. априла у 19 часова, кулминирати извођењем представе Тужни принц са свечаном академијом којој ће присуствовати еминентна имена из политичке, културне и умјетничке елите, како из града Бање Луке, Републике Српске и БиХ, тако и из позоришта и међународних фестивала широм свијета на којима је Тужни принц извођен.

Представа Тужни принц настала је по тексту лирске бајке Предрага Бјелошевића, а режију и сценографију потписује познати тим из Бугарске, редитељ Бисерка Колевска и сценограф Свила Величкова. Своју премијеру доживјела је 30. априла 1998. године и од тада је наш театар и културу Републике Српске представљала на најпознатијим свјетским сценама у Руској Федерацији, Енглеској, Италији, Бугарској, Грчкој, Мађарској, Пољској, Турској, Србији, Црној Гори и БиХ.

На најпрестижнијим међународним фестивалима за дјецу, али и за одрасле, представа савременог театра сјенки, Тужни принц, освајач је десетина награда, одликовања и специјалних признања од којих издвајамо: Гран-при на Југословенском фестивалу позоришта за дјецу у Котору 1998; Учешће на 32. БИТЕФ-у, у избору десет најбољих европских представа за одрасле, Београд, 1998; Најбоља представа на Међународном фестивалу луткарства у Перуђи, Италија, 2001; Одликовање града Колмурана, Италија, 2002. године; те специјалних награда на свјетским фестивалима у Бјалско Бјали (Пољска), Варни (Бугарска), Суботици (Србија), Омску (Русија), као и многих других награда и признања за режију, сценографију и глуму. Тужни принц је 1999. године у Софији са глумцима Дјечијег позоришта Републике Српске и екранизован од стране Националне телевизије Бугарске.