20 godina predstave „Tužni princ“

tuzni princ 20 godina

Dječije pozorište Republike Srpske, 30. aprila 2018. godine u 19 časova proslavlja veliki jubilej – 20 godina Tužnog princa, najznačajnije predstave našeg teatra, koja je ovoj kući i pozorišnoj umjetnosti Republike Srpske otvorila vrata svjetskih scena.

Proslava ove važne godišnjice za našu kulturu trajaće nekoliko dana i obuhvatiće niz aktivnosti kao što su otvaranje muzejskog kutka i izložbe fotografija, snimanje dokumentarnog filma, emitovanje radio-interpretacije lirske bajke Tužni princ, promovisanje prigodne poštanske markice „20 godina Tužnog princa“ i drugo.

Ovaj bogati program će, tačno na dvadesetu godišnjicu od premijere, 30. aprila u 19 časova, kulminirati izvođenjem predstave Tužni princ sa svečanom akademijom kojoj će prisustvovati eminentna imena iz političke, kulturne i umjetničke elite, kako iz grada Banje Luke, Republike Srpske i BiH, tako i iz pozorišta i međunarodnih festivala širom svijeta na kojima je Tužni princ izvođen.

Predstava Tužni princ nastala je po tekstu lirske bajke Predraga Bjeloševića, a režiju i scenografiju potpisuje poznati tim iz Bugarske, reditelj Biserka Kolevska i scenograf Svila Veličkova. Svoju premijeru doživjela je 30. aprila 1998. godine i od tada je naš teatar i kulturu Republike Srpske predstavljala na najpoznatijim svjetskim scenama u Ruskoj Federaciji, Engleskoj, Italiji, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Na najprestižnijim međunarodnim festivalima za djecu, ali i za odrasle, predstava savremenog teatra sjenki, Tužni princ, osvajač je desetina nagrada, odlikovanja i specijalnih priznanja od kojih izdvajamo: Gran-pri na Jugoslovenskom festivalu pozorišta za djecu u Kotoru 1998; Učešće na 32. BITEF-u, u izboru deset najboljih evropskih predstava za odrasle, Beograd, 1998; Najbolja predstava na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Peruđi, Italija, 2001; Odlikovanje grada Kolmurana, Italija, 2002. godine; te specijalnih nagrada na svjetskim festivalima u Bjalsko Bjali (Poljska), Varni (Bugarska), Subotici (Srbija), Omsku (Rusija), kao i mnogih drugih nagrada i priznanja za režiju, scenografiju i glumu. Tužni princ je 1999. godine u Sofiji sa glumcima Dječijeg pozorišta Republike Srpske i ekranizovan od strane Nacionalne televizije Bugarske.