Ансамбл ДП РС истрајао у мисији промовисања умјетности и у години пандемије

НЕЗАВИСНЕ –  И поред свих околности које је наметнула пандемија вируса корона, пословање Дјечијег позоришта Републике Српске (ДП РС) у равни је са годинама у којима није било ковид мјера ограничавања и забране дјеловања, саопштили су из ове куће сумирајући резултате из одлазеће 2021. године.

„Дјечије позориште је у потпуности испунило репертоарски план и успјешно реализовало четири премијере. Прва премијера била је 25. фебруара – ‘Дјевојчица и дрво’, друга је играна 3. јула – ‘Вук са мирисом бобица’, трећа 10. октобра – ‘Јаблан’, а четврта премијера на даскама које живот значе била је 15. децембра – ‘Седам гавранова'“, навели су из ДП РС.

Најважнији датум у 2021. години за овај театар, како кажу, свакако је 26. октобар, када су глумци Душко Мазалица и Божана Бијелић стекли престижно звање првака позоришта. Наталија Тривић, министарка просвјете и културе, том приликом је истакла да је ово велики дан у култури Републике Српске, када се одаје признање заслужним културним дјелатницима.

„Неспорно је да су ово двоје глумаца, који предано раде више од 20 година, освојили велики број признања радећи у националном театру и представљајући Републику Српску у региону и свијету“, ријечи су којима је Тривићева званично промовисала прве глумце прваке у историји Дјечијег позоришта.

Иако због сложене епидемиолошке ситуације ансамбл ДП РС у 2021. години није много путовао, представе овог позоришта освојиле су три важне награде. Наиме, представа „Сирано де Бержерак“ Игора Бојовића, у режији Југа Радивојевића, донијела је прву награду Дјечијем позоришту Републике Српске у 2021. години. Ријеч је о награди „Слободанка Цаца Алексић“ за најбољу режију представе за дјецу у 2019/20. години, а коју је установило Позориштанце „Пуж“ из Београда.

У септембру на првом Међународном фестивалу луткарске умјетности у Мостару награду за најбољу улогу жири је додијелио Зорани Шуман за улогу Вучице у представи „Вук са мирисом бобица“, а композитор Марко Луцијан Храшћанец добио је награду за музику у овој представи.

Током љета, од 14. августа до 30. септембра, и ове године је ДП РС отворило врата свог „Малог театра под великим звијездама“, док је у октобру ова кућа била домаћин јубиларног, 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу „Бањалука 2021“. На фестивалу је учествовало девет држава: Србија, Русија, Пољска, Хрватска, Словенија, Словачка, Сјеверна Македонија, Њемачка и Италија.

Посљедњег мјесеца у 2021. години ДП РС је 11. пут организовало „Сњешково“, а театар је објавио и књигу „Медна каша грофице Берте“ Александра Диме, у преводу Ранка Рисојевића. Књига је настала након реализације представе „Коболди“ (децембар 2019) те је била издавачки подухват Дјечијег позоришта у 2020. години, а већ у јануару 2021. по 10 примјерака ове књиге је дистрибуисано библиотекама у 26 бањалучких основних школа, потом Центру „Заштити ме“ и Дому за незбринуту дјецу „Рада Врањешевић“. Кроз овај и многе друге пројекте (манифестација „Наши учитељи“, Свјетски дан позоришта, пројекат „Паметна клупа“ итд), ДП РС је остварило сарадњу са широм друштвеном заједницом.

„Уз све епидемиолошке мјере, свакодневну дезинфекцију простора и превентивне радње којима се онемогућава да Дјечије позориште буде изложено ризицима заразе, ансамбл националног театра досљедно је и у 2021. години истрајавао у својој мисији промовисања врхунске умјетности и културе неопходне за развој дјеце. И ова, 2021. година је била тешка, али смо успјели да остваримо резултате којима достојно бранимо свој статус – националног театра за најмлађе“, резимирали су из ДП РС.