Циркуска представа „Oldness“

oldness

Циркуска представа „Oldness“
Дјечије позориште РС, петак 07. новембар у 20 часова

Француски институт у БиХ у сарадњи са Француским институтом из Србије и са Дјечијим позориштем Републике Српске организује извођење циркуске представе „Oldness“ у петак 07. новембра са почетком у 20 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Представа је резултат прослогодишњег пројекта Циркобалкана који је окупио умјетнике из три циркуске трупе Цирк’Обликуе из Француске, Циркорама из Хрватске и Циркосфера из Србије. Идеја самог пројекта Циркобалкана је да се циркуска умјетност приближи широј публици, прије свега кроз радионице циркуских вјештина, али и да се циркуски умјетници из региона окупе и заједно раде.

Шест умјетника из три поменуте трупе приказује нам причу о старици која остаје сама у свом свијету – свијету сјећања, лудила, халуцинација и понеког непожељно-пожељног госта – и проживљава срећне тренутке и велике трагедије своје младости. Кроз комбинацију кловновских импровизација са циркуским техникама попут акробација у ваздуху и манипулације објектима приказује се трагикомичност старичине ситуације пред крај њеног живота.

Дубље у њен свијет увлаче нас елементи циркуских техника и реквизити који се примарно користе у представи. То су ствари из свакодневног живота, ствари које узимамо здраво за готово, а једног дана ће у нама, можда, пробудити сјећања од којих бјежимо или нас подстакнути да поново преживимо најемотивније тренутке наших живота.

Представа „Oldness“ је ове године премијерно изведена у оквиру пратећег програма БИТЕФ Фестивала – БИТЕФ Полофонија – у Београду, а након Београда биће извођена по читавом региону. Цијена улазнице за овај догађај, риједак у нашем граду, је 6 КМ. Будући да трупа долази у Бању Луку у сриједу, имаће на располагању три дана за упознавање и размјену икустава са свима које пожеле да се сретну с њима.