ДЈЕЧИЈЕ ПОЗОРИШТЕ РС ПРЕДСТАВИЛО ПРЕГЛЕД СВОГ РАДА У 2021. ГОДИНИ

ФРОНТАЛ  –   И поред свих околности које је наметнула пандемија вируса корона пословање Дјечијег позоришта Републике у равни је са годинама у којима није било ковид мјера ограничавања и забране дјеловања.

Сумирајући постигнуте резултате, без имало скромности, али и без икаквог претјеривања, са великим задовољством, предочавамо све што смо, досљедно и на високом професионалном нивоу остварили у 2021. години.

Дјечије позориште је у потпуности испунило репертоарски план 2021, и успјешно реализовало 4 премијере.

ПРЕМИЈЕРЕ

Прва премијера била је 25. фебруара – „Дјевојчица и дрво“, Селме Париси у сценској адаптацији и режији Зијаха Соколовића.

У представи играју Ђурђа Бабић, Ђорђе Јанковић, Снежана Милидраг, Драгана Илић, Саша Терзић, Драган Вучић и Драган Бањац.

Друга премијера била је 3. јула – „Вук са мирисом бобица“, у режији Тамаре Кучиновић.

У представи играју: Зорана Шуман, Драган Вучић, Ђорђе Јанковић, Божана Бијелић, Драгана Илић, Душко Мазалица, Слободан Перишић и Ђурђа Бабић.

Трећа премијера била је 10. октобра – „Јаблан“, Петра Кочића у режији Душка Мазалице. У представи играју Раде Kостић, Божана Бијелић, Зорана Шуман, Ђорђе Јанковић, Ђурђа Бабић, Драгана Илић, Александар Бланић, Снежана Милидраг, Жељко Милићевић, Саша Терзић, Душко Мазалица и Драгослав Медојевић.

Четврта премијера била је 15. децембра – „Седам гавранова“ у режији чешког редитеља Јакуба Максимова. У представи играју Александра Спасојевић, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Саша Терзић, Драган Вучић и Раде Костић.

СТАТУС ПРВАКА

Најважнији датум у 2021. години за Дјечије позориште Републике Српске свакако је 26. октобар када су глумци Душко Мазалица и Божана Бијелић стекли престижно звање – првака!

Министар просвјете и културе Наталија Тривић том приликом је истакла да је ово велики дан у култури Републике Српске, када се одаје признање залужним културним дјелатницима. „Неспорно је да су ово двоје глумаца који предано раде више од 20 година освојили велики број признања радећи у националном театру, представљајући Републику Српску у региону и свијету. Од посебног значаја је имати глумачке ансамбле који могу да изнесу представе на фестивалима и такмичењима, а многобројне награде и признања доказују да они Републику Српску представљају на најбољи могући начин“, су ријечи којима је Министрица званично промовисала прве глумце прваке у историји Дјечијег позоришта.

Наша првакиња, Божана Бијелић у фебруару је премијерно извела своју монодраму под називом „Благородна“ у сарадњи са Сашом Илићем, који потписује режију и текст. Овом представом Божана Бијелић је стекла и мастер постдипломски статус.

Наш првак, Душко Мазалица у октобру је потписао и прву режију у матичној кући – „Јаблан“, Петра Кочића, па је ова година, уз редован репертоар и ангажман ових двоје умјетника, представила и доказала да је статус првака стигао у праве руке.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ

Због сложене епидемиолошке ситуације, Дјечије позориште Републике Српске у 2021. години није много путовало, а и бројни фестивали, на којима смо учествовали претходних година су или отказивани, или пак пролонгирани за 2023.

Ипак, и ове године смо освојили три важне награде.

Наиме, представа „Сирано де Бержерак“, Игора Бојовића, у режији Југа Радивојевића донијела је прву награду Дјечијем позоришту Републике Српске у 2021. години. Ријеч је о награди „Слободанка Цаца Алексић“ за најбољу режију представе за дјецу у 2019/20. години, а коју је установило Позориштанце „Пуж“ из Београда. Жири је у селекцији за најбољу режију донио одлуку да се награда „Слободанка Цаца Алексић“ додијели редитељу Југу Радивојевићу.

У септембру на првом Међународном Фестивалу луткарске умјетности у Мостару награду за најбољу улогу, жири је додијелио Зорани Шуман за улогу Вучице у представи „Вук са мирисом бобица„, а композитор Марко Луцијан Храшћанец добио је награду за музику у овој представи.

„Вук са мирисом бобица“ била је представа са којом је Дјечије позориште Републике Српске свечано затворило 52. Луткарске сусрете Србије, које организује српски огранак свјетског луткарског Удружења УНИМА, а за шта је добило и високо признање.

Представа „Пећа и вук“ учествовала је у званичној конкуренцији на 28. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици, а ова представа, у режији Бисерке Колевске, била је и у званичном програму манифестације „Дани Српске у Србији“, гдје је наш домаћин било Позориште младих у Новом Саду.

Са представом „Краљ жабац“ 21. октобра 2021. Дјечије позориште је играјући у Центру за културу, Јахорина/Пале, обрадовало малишане на Палама.

МАЛИ ТЕАТАР ПОД ВЕЛИКИМ ЗВИЈЕЗДАМА

Током љета, од 14. августа до 30. септембра и ове године је Дјечије позориште Републике Српске отворило своја врата свог „Малог театра под великим звијездама. Амбијент „Малог театра под великим звијездама“ посебним чине цртежи које су прошле године осликала дјеца, полазници Школе цртања и сликања „Драгаш“, а према идеји свог професора Рената Ракића. Тако је и овог љета трајала сјајна атмосфера и у дворишту Дјечијег позоришта, а малишани и родитељи су из вечери у вече уживали у представама на отвореној сцени.

20. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЈЕЦУ

У октобру 2021. Дјечије позориште је било домаћин јубиларног, 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу – БАЊА ЛУКА 2021. Од 10. до 16. октобра 2021. године трајао је двадесети Међународни фестивал позоришта за дјецу, који се с разлогом сматра једним од најпрестижнијих међународних фестивала на Балкану, а на којем је ове године учествовало девет држава – Србија, Русија, Пољска, Хрватска, Словенија, Словачка, Сјеверна Македонија, Њемачка и Италија. Програм су чиниле представе ансамбала који су претходних година побјеђивали на нашим Фестивалима, чиме је 20. фестивал с разлогом био, фестивал истинских побједника. Позоришна публика је видјела нове представе нама већ познатих и драгих театара као што су Позориште младих, Нови Сад и Дечје позориште, Суботица, Србија, Градско казалиште „Зорин дом“, Карловац, Хрватска,Позориште Лалка, Варшава, Пољска, Театар смијехаФранкфурт на Одри, ЊемачкаМини театар,Љубљана, Словенија,Државно луткарско позориште,Братислава, Словачка,Театар за дјецу и младе,Скопје, Сјеверна МакедонијаПозориште Бродјачаја собачка,Санкт Петербург, Русијаитеатар „Антонио ПанзутоПадова, ИталијаКао и свих претходних 19 година, посебан гост нашег Фестивала било је Позориштанце „ПУЖ“ из Београда, који је играло у част побједника.

Представе у такмичарском програму Фестивала оцјењивао је Међународни жири у саставу: Исидора Гонцић, редитељ, Србија Дубравко Торјанац, редитељ, Хрватска и Слободан Перишић, глумац Дјечијег позоришта Републике Српске. Гран при за најбољу представу у цјелини, жири је додијелио Државном луткарском позоришту Братислава, Словачка за представу „Могли“.

СЊЕШКОВО

Посљедњег мјесеца у 2021. години, Дјечије позориште Републике Српске је 11. пут организовало „Сњешково“. Од 15. до 30. децембра у Дјечијем позоришту, сваки дан од 11.00 до 20.00 часова смјењивали су се различити програми у снијежном граду, којим национални театар узвраћа радост малишанима и њиховим родитељима, који су цијелу годину били уз њих, и са којима, уз најбоље жеље, заједно и оптимистично улазе у 2022. годину.

11. „Сњешково“, се ове године, с разлогом зове „Сњешково у бајкама браће Грим“, јер на репертоару Дјечијег позоришта, уз „Седам гавранова“ су и „Црвенкапа“, „Ивица и Марица“, „Вук и седам јарића“ и „Краљ жабац“, које су још у 19. вијеку написали браћа Вилхелм и Јакоб Грим, а чије бајке је Унеско 2005. године уврстио на попис свјетске нематеријалне културне баштине.

Међутим, уз представе које су се игратле током децембра, малишани су имали прилику и да се упознају са животом Ескима, невјероватним народом који је настањен на самом сјеверу, на арктичким обалама Сјеверне Америке и Гренланду, а којих на свијету има само шездесетак хиљада.

Ескими увијек фасцинирају, јер су далек народ који има своја правила живљења, па је о Ескимима увијек интересантно сазнавати неке нове ствари.

Зато је овогодишње „Сњешково“ било прилика да малишани сазнају како живе дјечаци и дјевојчице Ескими, од чега њихови родитељи израђују играчке, како пријатељују са хаскијима, псима који их чувају и вуку њихове санке.., кроз ауторски концепт и радионице сценографа Дјечијег позоришта, Берине Шушчевић.

ИЗДАВАШТВО

Књига „Медна каша грофице Берте“, Александра Диме, у преводу Ранка Рисојевића, а која је „настала“ након реализације представе „Коболди“, (децембар 2019.) била је издавачки подухват Дјечијег позоришта у 2020. години, а већ у јануару 2021. године по 10 примјерака ове књиге су дистрибуисане библиотекама у 26 бањалучких основних школа, потом Центру „Заштити ме“ и Дому за незбринуту дјецу „Рада Врањешевић“, како бисмо и на овај начин популарисали солидарност просвјете и културе у тешким временима короне. Са намјером да овим, „конкретним“ поклоном дјеци приуштимо књигу за трајну успомену на годину која је била тешка за све – како за њих и њихове родитеље, тако и за све нас који смо одговорни за њихово безбрижно одрастање.

Објављивање књиге помогла је Влада Републике Српске, а промоција и посебна ријеч о овој невјероватној Диминој бајци била је организована у склопу 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу.

Како је позориште књига која се гледа, тако и овом књигом за читање, представа „Коболди“ и бајка „Медна каша грофице Берте“ заједно имају за циљ да укажу на важност и истинску вриједност прожимања књижевности и театра.

САРАДЊА СА МИНИСТАРСТВИМА И ДРУШТВЕНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ

На почетку 2021. у Дјечијем позоришту је у организацији Министарства просвјете и културе, од 24-28. јануара снимана манифестација „Наши учитељи“, када су додијељене Светосавске награде истакнутим просвјетним радницима у Републици Српској. Министарство просвјете и културе, наставницима разредне и предметне наставе додијелило је награде за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика и допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској, у школској 2019/2020. години.

Такође у организацији Министарства просвјете и културе у Дјечијем позоришту је организована Изложба најбољих дидактичких материјала и играчака за рано учење, а награде су уручене креативним васпитачима који су их осмислили. Награђени су васпитачи за најбоље дидактичке играчке, а након конкурса за унапређење процеса васпитања и образовања у нашим предшколским установама, како би иновативни васпитачи својим креативним рјешењима унаприједили наставу.

У сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта у Дјечијем позоришту је свечано обиљежен и 6. децембар, међународни Дан волонтера.

У новембру 2021. године потписан је Уговор о пословно-техничкој сарадњи између Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци и Дјечијег позоришта Републике Српске. Овим уговором двије институције успоставиле су сарадњу мотивисану жељом за очувањем и његовањем српског књижевног језика и језичке културе, што је нарочито важно у едукацији најмлађих. Малишани који долазе у Дјечије позориште, гледајући представе урањају и у дух свог језика, који и кроз свјетску и завичајну литературу чују на књижевном језику.

Зато је Дјечије позориште, како је говорио и професор Милорад Телебак уточиште чистог и правилног књижевног језика, који се нажалост све мање његује у јавном простору и комуникацији.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА ПОЗОРИШТА

20. марта 2021. Дјечије позориште је обиљежило Свјетски дан позоришта за дјецу и младе, а овим датумом започела и Свјетска недјеља извођачких умјетности, која обухвата Дан луткарства 21. марта, Дан пантомиме 22. марта и Дан позоришта 27. марта. Уз први дан прољећа, са надом се да ће доћи дан кад ће се у школи учити да прољеће почиње на Свјетски дан луткарства, луткари свијета од 2000. године обиљежавају ове датуме којима се на свјетској мапи исписује значај умјетности театра за најмлађе.

Слоган овогодишње кампање за Свјетски дан позоришта за дјецу и младе требало је да буде „Одведите дијете у позориште!“, али како је због пандемије вируса корона већина свјетских театара затворена, Међународна асоцијација Аситеж (АССИТЕЈ) припремила је алтернативне виртуелне програме, а традиционално су упућене и поруке луткарске заједнице, којима се истиче значај позоришне умјетности у животу најмлађе публике, али и креативности у новонасталим условима изолације.

У духу ове поруке и Дјечије позориште Републике Српске , како током цијеле прошле године, тако и ових, мартовских дана, настоји да својим ангажманом помогне дјеци и родитељима у превазилажењу превасходно психолошких посљедица које на породицу оставља страх од присуства болести.

ПАМЕТНА КЛУПА

Бањалучка компанија „Телемакс“ поставила је паметну клупу у Дјечијем позоришту Републике Српске, како би малишани долазећи на представе имали прилику да виде примијењени примјер кориштења савремене технологије у јавном простору.

Паметна клупа је у Позоришту постала дигитално мјесто које ће служити за промоцију науке и нових технологија најмлађој популацији. Пуњачи и интернет приступ које омогућава паметна клупа су могућности које стварају навике кориштења оваквих и сличних уређаја. Осим тога, кориштењем клупе желимо да инспиришемо најмлађе да почну да размишљају о новим производима, новим рјешењима која ће имати своју примјењивост у будућности. Клупа садржи и промотивни ЛЦД дисплеј који спонзорима, пријатељима и свима који подржавају рад Дјечијег позоришта даје могућност да пласирају своје маркетиншке и сервисне информације.

Телемаксова паметна клупа, постављена у Дјечијем позоришту у најбољем потврђује да креативност, добра намјера и сарадња између једне успјешне компаније и јавне установе заједно чине добробит широј друштвеној заједници.

РЕЗИМЕ

Уз све епидемиолошке мјере, свакодневну дезинфекцију простора и бројне превентивне радње којима онемогућава да Дјечије позориште буде изложено ризицима заразе, ансамбл националног театра досљедно је и у 2021. години истрајавао у својој мисији промовисања врхунске умјетности и културе неопходне за развој дјеце.

„Сирано де Бержерак“, „Ружно паче“, „Јаблан“, „Вук са мирисом бобица“, „Медвједић Тимотеј“, „Пинокио“.., само су неки од наслова којима из викенда у викенд, малишани и њихови родитељи безбрижно проводили вријеме у кући од снова.

Дјечије позориште Републике Српске је смјеран и одговоран партнер породици – дјеци и родитељима, како би умјетност остала лијек и снажно упориште непобједивости духа и оптимизма који нам је данас, више него икада, насушно потребан.

Реферишући се на међународни слоган „Одведите дијете у позориште!“ , национални театар за дјецу и даље промовише свој слоган – Будите уз Дјечије позориште. Дјечије позориште је уз вас!

Свјесни своје улоге у друштву и обавезе да национални театар за дјецу својим ангажманом мора да допринесе социјализацији и психолошком развоју најмлађих, Дјечије позориште не може да буде по страни и да не реагује на психолошку кризу узроковану предугим трајањeм пандемије вируса корона.

За разлику од одраслих који имају способност да „ново нормално“ прихватају рационално, дјеца су најрањивија група, којој се са свих аспеката мора посветити посебна пажња.

Дјечије позориште не смије да дозволи да култура буде маргинализована и да се занемарује благотворност којом умјетност оплемењује и дјелује на људе. Својим упорним позивима, обавјештењима и порукама родитељима и малишанима да буду уз своје позориште, национални театар за дјецу Републике Српске ангажовано и предано стоји на првој линији одбране од отуђења, малодушности и снижавања цивилизацијских критеријума, јер је умјетност насушна потреба за развој појединца и друштва.

И ова, 2021. година је била тешка. Али смо успјели да остваримо резултате којима достојно бранимо свој статус – националног театра за најмлађе.