ДЈЕЧИЈЕ ПОЗОРИШТЕ СРПСКЕ УСПЈЕШНО И У 2020. ГОДИНИ

СРПСКА ИНФО – И у најтежој години у својој 65. годишњој историји, Дјечије позориште Републике Српске са поносом је заокружило дане, недјеље и мјесеце који су иза вредног умјетничког ансамбла националног театра за дјецу.

Ријечи су директорице овог позоришта, Љиљане Лабовић Маринковић. Како каже, у току претходне, веома неповољне године за културу, изведене су двије премијере. У питању су представе “Сирано де Бержерак”, Игора Бојовића, у режији Југа Радивојевића и “Ружно паче”, Ханса Кристијана Андерсена, у драматуршкој адаптацији и режији Александре Спасојевић.

– Трећа планирана премијера “Девојчица и дрво”, Селме Паризи, у режији Зијаха Соколовића, заказана за 29. октобар пролонгирана је због опоравка редитеља Соколовића, од посљедица вируса корона. Представа је завршена и спремно чека датум извођења – рекла је директорица Дјечијег позоришта.

Оно што посебном и утолико значајнијом чини 2020. годину је “одговор” Дјечијег позоришта на изазов пандемије вируса корона и дјеловање ове институције у периоду потпуне обуставе рада.

– Као сва позоришта свијета, тако је и национални театар за дјецу, на свој начин учествовао у свим мјерама којима се данашње друштво бори против пандемије вируса корона и био пријатељ, подршка и партнер родитељима и малишанима да превазиђу тјескобу тешког времена.

Од 23. марта, Позориште је емитовало своје представе на Јутјуб каналу. Онлајн репертоар чинило је 25 представа Дјечијег позоришта, које су емитоване 34 пута, као и шест прича за дјецу – објаснила је она.

Позориште је забиљежило преко 33.000 прегледа представа, а највећу гледаност имала је „Црвенкапа“, у режији Живомира Јоковића.

– Кампањом „Будите уз своје Дјечије позориште, Дјечије позориште је са вама“, национални театар за дјецу је уз подршку медија и јавности у своју историју уписао ново искуство, које ће бити још једна потврда преданог и афирмативног ангажмана ове институције културе, у времену велике невоље – рекла је Лабовић Маринковић.

На Међународни дан Музеја, Дјечије позориште, иако и даље под забраном играња представа, отворило је свој Музеј позоришних лутака, који су дјеца и родитељи посјећивали са радошћу, а испред Позоришта су их дочекивали глумци, одјевени у костиме актуелних представа. Осликано је и поље цвјетова на улазу, те је постављен фејсхол, како би се посјетиоци могли фотографисати и трајно забиљежити и ове, мало другачије тренутке проведене у Позоришту.

Почетком љета, Дјечије позориште је уз помоћ Школе цртања и сликања “Драгаш” осликало двориште крај службеног улаза, где је у августу отворен “Мали театар под великим звијездама“.

– Одиграно је 25 представа и емитовано 10 цртаних филмова током трајања “Малог позоришта под великим звијездама”. У сарадњи са Удружењем “Нова генерација” организовали смо и разговоре са психолозима на тему како превазићи психолошке баријере и посљедице које због пандемије вируса корона осјећају дјеца и како им у томе најбоље помоћи – нагласила је она.

У 2020. години Дјечије позориште Републике Српске је шести пут гостовало у Београду, настављајући сарадњу са Малим позориштем “Душко Радовић” у размјени представа и сусрета два ансамбла. На сцени “Душка Радовића”, у марту су игране представе “Сирано де Бержерак” и “Краљ жабац”.

– Оно што посебним чини постигнуће Дјечијег позоришта Републике Српске је организација 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу. Од 6. до 13. октобра 2020. године трајао је Фестивал на којем је Гран при – награда за најбољу представу у цјелини, додијељен Позоришту младих из Новог Сада, за представу “На вуковом трагу”. Уз све околности и уз све епидемиолошке мјере, Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци успио је да оствари свој циљ у подстицању развоја луткарства и театарске умјетности и сачувао атрибут једног од најзначајнијих фестивала за дјецу на Балкану – рекла је директорица.