Изложба слика „Удружени стварамо“

djecije pozoriste

„УДРУЖЕНИ СТВАРАМО“

Петак, 29. 05. 2015 године у 19.00 часова.

Изложбени салон Дјечијег позоришта РС

Почетак школске 2014/15. означава и почетак идеје о самосталном пројекту мр Николине Песлаћ, запослене на мјесто наставника ликовне културе, који би у стваралачки процес унутар часова удружио наставника и ученика у једно креативно биће које би представљало сусрет знања и потпуне слободе израза.

Пројекат се састоји из двије фазе. Током прве фазе настало је око 50 радова на формату 100x70cm у комбинованој техници и у њему су учествовали ученици ОШ „Петар Кочић”, Кола и ОШ „Војислав Илић”, Крупа на Врбасу. Поред већ наведеног, ученици су окупљени око пројекта из још неколико циљева.

Један од њих је да се дјеца удружена у групе мотивишу да представе свој родни крај, те да се настали радови у другој фази пројекта изложе у изложбеним просторима конкурентно са професионалним умјетницима. На овај начин ученици ће бити директно уведени у свијет умјетника, галерија и музеја, што ће допринијети њиховој културној освијешћености. Идеја је произашла из чињенице да су ученици-учесници, двије године за редом били побједници Републичког такмичења у свим категоријама у конкуренцији од око 200 школа и неколико десетина хиљада радова и то, без икаквих дидактичких помагала и адекватно опремљених учионица.

Наставник, овом приликом заједно са ученицима жели да подстакне сличне пројекте и иницијативе који ће утицати на смањење шунда у култури који је завладао свим у њеним областима. У изложбу су такође укључене фотографије инсталација постављених дуж пустих удаљених путева као контраст празнине и запуштености у односу на јарки колорит који је несумњиво доминанта цијеле колекције радова. Једна од инсталација постављена је поред пута који води према кући Петра Кочића истакнутог писца из овог краја. У склопу друге фазе планирано је да се изложба прикаже у неколико градова Републике Српске.

Прва изложба одржаће се у Дјечијем позоришту Републике Српске. Желимо да пројекат има и хуманитарну сврху, те ћемо настојати да након сваке одржане изложбе поклонимо један опремљени рад једној дјечијој установи града у коме излажемо.

мр Николина Песлаћ