Изложба слика

bojana stanisic

Изложбени салон Дјечијег позоришта Репубике Српске, Бања Лука

Понедjељак 17.03.2014. године

Ликовно саборовање у Билећи, које носи име и благослов великог угодника Божијег, блаженопочившег оца Симеона Добрићевског, пламти великом љубављу и љепотом ликовног стваралаштва.

Ово узвишено дешавање, које за циљ има духовно уздизање кроз стварање лијепог и ходочасничке обиласке околних манастира, истински одушевљава све актере саборовања. Херцеговина свесрдно шири руке сваком ко крочи на њено тле, откривајући сву љепоту своје природе и људи. Управо је Херцеговина и најчешћи мотив и неисцрпан извор идеја које умјетници слободно доживљавају и сликају.

Овдје се прожимају пејзажни прикази инспирисани околином Билеће и Билећким језером и прикази околних манастира, Добрићева и Косијерева. Занимљиво је прмијетити да су присутни умјетници, са већ изграђеним стилом и виртуозношћу у сликању себи својствених мотива, успјели да у те мотиве на суптилан начин унесу и мотиве Херцеговине, дајући им нови смисао, а уједно и обогаћујући свој ликовно – тематски опус.

Богатство колорита и шароликост стилова карактеришу највећи број насталих дјела. Слике су одраз духовних стања кроз која су умјетници пролазили посматрајући и доживљавајући херцеговачке пејзаже, обогаћене и оплемењене духовним сазнањима о узвишеном манастирском животу на тим просторима.

Саборовање је интернационалног карактера. На њему учествују звучна имена из свијета ликовне умјетности, која својим богатим и харизматичним духом уљепшавају сваки моменат саборовања, али и преносе своја ликовна сазнања на оне млађе и мање искусне ликовњаке.

Оно што би се окарактерисало као божанствено у овом саборовању је благослов који прати све учеснике у ликовном трагању за смислом и љубављу Божијом.

мр Марко Попадић