Izložba slika

bojana stanisic

Izložbeni salon Dječijeg pozorišta Repubike Srpske, Banja Luka

Ponedjeljak 17.03.2014. godine

Likovno saborovanje u Bileći, koje nosi ime i blagoslov velikog ugodnika Božijeg, blaženopočivšeg oca Simeona Dobrićevskog, plamti velikom ljubavlju i ljepotom likovnog stvaralaštva.

Ovo uzvišeno dešavanje, koje za cilj ima duhovno uzdizanje kroz stvaranje lijepog i hodočasničke obilaske okolnih manastira, istinski oduševljava sve aktere saborovanja. Hercegovina svesrdno širi ruke svakom ko kroči na njeno tle, otkrivajući svu ljepotu svoje prirode i ljudi. Upravo je Hercegovina i najčešći motiv i neiscrpan izvor ideja koje umjetnici slobodno doživljavaju i slikaju.

Ovdje se prožimaju pejzažni prikazi inspirisani okolinom Bileće i Bilećkim jezerom i prikazi okolnih manastira, Dobrićeva i Kosijereva. Zanimljivo je prmijetiti da su prisutni umjetnici, sa već izgrađenim stilom i virtuoznošću u slikanju sebi svojstvenih motiva, uspjeli da u te motive na suptilan način unesu i motive Hercegovine, dajući im novi smisao, a ujedno i obogaćujući svoj likovno – tematski opus.

Bogatstvo kolorita i šarolikost stilova karakterišu najveći broj nastalih djela. Slike su odraz duhovnih stanja kroz koja su umjetnici prolazili posmatrajući i doživljavajući hercegovačke pejzaže, obogaćene i oplemenjene duhovnim saznanjima o uzvišenom manastirskom životu na tim prostorima.

Saborovanje je internacionalnog karaktera. Na njemu učestvuju zvučna imena iz svijeta likovne umjetnosti, koja svojim bogatim i harizmatičnim duhom uljepšavaju svaki momenat saborovanja, ali i prenose svoja likovna saznanja na one mlađe i manje iskusne likovnjake.

Ono što bi se okarakterisalo kao božanstveno u ovom saborovanju je blagoslov koji prati sve učesnike u likovnom traganju za smislom i ljubavlju Božijom.

mr Marko Popadić