Изложба удружења умјетница „Ума“

izlozba udruzenja umjetnica uma

ТАТЈАНА РАТКОВИЋ, рођена 21. 08. 1984. године у Бањој Луци. Дипломирала је 2008. у класи проф. Зорана Бановића на Академији умјетности, ликовни одсјек, смјер графика. Постдипломски студиј из области графике је уписала 2008. Магистрирала 2012. године у класи проф. Ненада Зељића. Имала је двије самосталне изложбе у Бањој Луци, а излагала је и на више колективних изложби у земљи и иностранству. Живи у Бањој Луци и ради као професор ликовне културе.

НИКОЛИНА ПЕСЛАЋ, рођена 22. 01. 1984. године у Бугојну. Завршила Академију умјетности у Бањој Луци, ликовни одсјек, смјер графика у класи проф. Ненада Зељића. Тренутно, студент друге године на постдипломском студију графике у класи проф. Зорана Бановића. Ради као наставник ликовне културе. Самостално је излагала четири пута. Учесник је многобројних ликовних колонија и групних изложби у земљи и иностранству.

НЕВЕНА МИЛАШИНОВИЋ, рођена 25. 06. 1985. године. у Бањој Луци. Дипломирала 2009. на Академији умјетности у Бањој Луци, на одсјеку сликарство. Магистрирала 2011. на Јаначковој академији музичких и сценских умјетности у Брну, на одсјеку сценографија. Радила самосталне сценографије за представе Народног позоришта Републике Српске, Студентског позоришта и Градског позоришта „Јазавац“ из Бање Луке, као и на студентским пројектима у Брну, у Чешкој. До сада је имала три самосталне изложбе и учествовала на више колективних изложби, колонија и радионица, код нас и у иностранству. Пише поезију. Књига пјесама „Сунчана дјеца“ јој је објављена 2008.

МАЈА ШОЛАК, рођена 1983. године у Бањој Луци. Дипломирала сликарство 2008. на Академији умјетности у Бањој Луци у класи проф. Радомира Кнежевића. Тренутно је на магистарским студијама сликарства. До сада се представила са двије самосталне и више колективних изложби.

ДРАГАНА КРЕЦЕЉ рођена је 17. 04. 1984. године. Дипломирала је сликарство на Академији умјетности у класи проф. Слободана Бјелајца. Учествовала на више колонија и излагала на више колективних и три самосталне изложбе.

ЈЕЛЕНА КОНДИЋ, рођена је 1985. године у Бањој Луци. Дипломирала на одсјеку за графику у класи проф. Ненада Зељића 2011. на Академији умјетности у Бањој Луци. Излагала радове на двије самосталне изложбе у Бањој Луци, на Академији умјетности 2011. и у Галерији „Удас“ 2013. године. Учесник је више колективних изложби и ликовних колонија.

“Јединство живе и неживе природе била би тематика ове изложбе. Ту не смијемо повлачити одвише оштре границе између та два подручја јер они промичу једно у друго. „Морамо ли праву дјецу цвјетних поља сматрати узорима зато што су дубоко збиљска, органска бића, док би ледене шаре мраза на прозорима у облику папрати биле пуке приказе“ (Томас Ман „Доктор Фаустус“). Нису ли те појаве биле посљедица узајамне игре нимало мање замршене од игре биљног свијета. Како се та два свијета на јединствен начин прожимају видимо у радовима Тијане Ратковић и Николине Песлаћ. Умјетнице проничу у игру природе тако што видљиво разлажу њено дјеловање. Путем изучавања тог дјеловања крећу се у свом раду и Маја Шолак (слике „Страсти“), Невена Милашиновић (слике „Покрети“), те Јелена Кондић („Пресавијање невидљивог“) на тај начин што се сад центар интересовања пребацује у сферу трансформације видљивог у невидљиво. Ту никад видљиви облици као хелиотропне твари жељне свјетла ничу и пробијају се док не излистају на виђело као покрет, осјећај или лепет крила”, Мр Берина Шушчевић