Izložba udruženja umjetnica „Uma“

izlozba udruzenja umjetnica uma

TATJANA RATKOVIĆ, rođena 21. 08. 1984. godine u Banjoj Luci. Diplomirala je 2008. u klasi prof. Zorana Banovića na Akademiji umjetnosti, likovni odsjek, smjer grafika. Postdiplomski studij iz oblasti grafike je upisala 2008. Magistrirala 2012. godine u klasi prof. Nenada Zeljića. Imala je dvije samostalne izložbe u Banjoj Luci, a izlagala je i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi u Banjoj Luci i radi kao profesor likovne kulture.

NIKOLINA PESLAĆ, rođena 22. 01. 1984. godine u Bugojnu. Završila Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, likovni odsjek, smjer grafika u klasi prof. Nenada Zeljića. Trenutno, student druge godine na postdiplomskom studiju grafike u klasi prof. Zorana Banovića. Radi kao nastavnik likovne kulture. Samostalno je izlagala četiri puta. Učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

NEVENA MILAŠINOVIĆ, rođena 25. 06. 1985. godine. u Banjoj Luci. Diplomirala 2009. na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, na odsjeku slikarstvo. Magistrirala 2011. na Janačkovoj akademiji muzičkih i scenskih umjetnosti u Brnu, na odsjeku scenografija. Radila samostalne scenografije za predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske, Studentskog pozorišta i Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banje Luke, kao i na studentskim projektima u Brnu, u Češkoj. Do sada je imala tri samostalne izložbe i učestvovala na više kolektivnih izložbi, kolonija i radionica, kod nas i u inostranstvu. Piše poeziju. Knjiga pjesama „Sunčana djeca“ joj je objavljena 2008.

MAJA ŠOLAK, rođena 1983. godine u Banjoj Luci. Diplomirala slikarstvo 2008. na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u klasi prof. Radomira Kneževića. Trenutno je na magistarskim studijama slikarstva. Do sada se predstavila sa dvije samostalne i više kolektivnih izložbi.

DRAGANA KRECELJ rođena je 17. 04. 1984. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umjetnosti u klasi prof. Slobodana Bjelajca. Učestvovala na više kolonija i izlagala na više kolektivnih i tri samostalne izložbe.

JELENA KONDIĆ, rođena je 1985. godine u Banjoj Luci. Diplomirala na odsjeku za grafiku u klasi prof. Nenada Zeljića 2011. na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Izlagala radove na dvije samostalne izložbe u Banjoj Luci, na Akademiji umjetnosti 2011. i u Galeriji „Udas“ 2013. godine. Učesnik je više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija.

“Jedinstvo žive i nežive prirode bila bi tematika ove izložbe. Tu ne smijemo povlačiti odviše oštre granice između ta dva područja jer oni promiču jedno u drugo. „Moramo li pravu djecu cvjetnih polja smatrati uzorima zato što su duboko zbiljska, organska bića, dok bi ledene šare mraza na prozorima u obliku paprati bile puke prikaze“ (Tomas Man „Doktor Faustus“). Nisu li te pojave bile posljedica uzajamne igre nimalo manje zamršene od igre biljnog svijeta. Kako se ta dva svijeta na jedinstven način prožimaju vidimo u radovima Tijane Ratković i Nikoline Peslać. Umjetnice proniču u igru prirode tako što vidljivo razlažu njeno djelovanje. Putem izučavanja tog djelovanja kreću se u svom radu i Maja Šolak (slike „Strasti“), Nevena Milašinović (slike „Pokreti“), te Jelena Kondić („Presavijanje nevidljivog“) na taj način što se sad centar interesovanja prebacuje u sferu transformacije vidljivog u nevidljivo. Tu nikad vidljivi oblici kao heliotropne tvari željne svjetla niču i probijaju se dok ne izlistaju na viđelo kao pokret, osjećaj ili lepet krila”, Mr Berina Šuščević