„Јаблан“ отвара међународни фестивал позоришта за дјецу

ГЛАС СРПСКЕ – Представа „Јаблан“ по приповијетки Петра Кочића отвориће 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу, који се од недјеље 10. октобра одржава у Бањалуци.

Биће то премијера представе Јаблан, у режији Душка Мазалице“, рекла је Лабовићева на конференцији за новинаре. Лабовићева је напоменула да ће представе у такмичарском програму оцјењивати међународни жири којег чини редитељ из Србије Исидора Гонцић, редитељ из Хрватске Дубравко Торјанац, те глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Слободан Перишић.

Лабовићева је навела да сви досадашњи фестивали позоришта за дјецу представљају велике побједе Бањалуке и Републике Српске, које су дочекивале велике театре и свједочили врхунским представама. Редитељ представе „Јаблан“ Душко Мазалица рекао је да му је велика част да ова представа отвара јубиларни фестивал, те да му је био велики изазов да се суочи са тако лијепим књижевним изражајем Петра Кочића.

„Морали смо да направимо драмско дјело од књижевне приповијетке. Нисмо много намаштавали, него смо искористили сегмент љубавне патње из приповијетке Кроз маглу и на тај начин смо успјели да створило драматуршку срце на које би и Кочић био поносан“, навео је Мазалица.

Ово је прва режија глумца Душка Мазалице, који је члан Дјечијег позоришта 23 године. Улога Лује повјерена је студенту четврте године Академије умјетности у Бањалуци Ради Костићу, лутку Јаблана анимирају Божана Бијелић и Зорана Шуман, док Рудоњу анимирају Ђорђе Јанковић и Ђурђа Вукашиновић Бабић. Сценографију и израду лутака потписује Адиса Ватреш Селимовић, костим Јелена Стојчић, док је аутор музике Александар Бланић.

Покровитељи 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу су предсједник Републике Српске, Влада Српске, Министарство просвјете и културе Српске, Министарство културе и информисања Србије и Град Бањалука. Фестивал почиње премијером представе „Јаблан“ у недјељу у 19.00 часова и траје до суботе 16. октобра.