У Дјечијем позоришту одржана је прва проба за представу „Јунак у трегерима“

У недјељу, 13. марта 2022. године у Дјечијем позоришту одржана је прва проба за представу „Јунак у трегерима“, чија премијера се очекује половином априла.
Према истоименој књизи бањалучког књижевника Јове Чулића, драматизацију потписује Весна Кусец Торјанац, а представу режира Дубравко Торјанац.
У представи играју Слободан Перишић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Зорана Шуман, Ђурђа Бабић, Ана Анђелић и Драгана Илић.
Сценографију, лутке и костим израдила је Ирина Сомборац, а аутор музике је Петар Елдар.
– „Прича „Јунак у трегерима“ заинтересовала ме је одмах, још у Бања Луци, на промоцији књиге, то је одличан материјал за сцену! Прича је писана јасно, једноставно, врло питко и проходно, у досјетљивим, изненађујућим, духовитим строфама по четири стиха, које се нижу готово попут стрипа и присиљавају да им се читалац, када их једном прочита, врати, изнова прочита, још једном чује, па затим замишља као слику и радњу. С друге стране, прича је и дубока и животна: псићу се случајно, спонтано, како би поступио свако ко је одан, отворен и доброг срца, ДОГОДИ херојство. Из неспретности: малени псић трегерима запне за ексер и погоди великог, страшног сокола. И још га, ни не помишљајући на могућу опасност, гризе за ноге као да се игра са штапом! И отјера!“ – ово су ријечи којима је редитељ Дубравко Торјанац описао свој „сусрет“ са књигом бањалучког књижевника Јове Чулића.
На првој проби тако су се за истим столом нашли и писац и драматург и редитељ, који ће заједно са умјетничким ансамблом оживјети једну дивну књигу у представи за најмлађе.
Представа „Јунак у трегерима“ настаје под покровитељством Министарства просвјете и културе и уз подршку „Електрокрајине“ Бања Лука.