U Dječijem pozorištu održana je prva proba za predstavu „Junak u tregerima“

U nedjelju, 13. marta 2022. godine u Dječijem pozorištu održana je prva proba za predstavu „Junak u tregerima“, čija premijera se očekuje polovinom aprila.
Prema istoimenoj knjizi banjalučkog književnika Jove Čulića, dramatizaciju potpisuje Vesna Kusec Torjanac, a predstavu režira Dubravko Torjanac.
U predstavi igraju Slobodan Perišić, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Zorana Šuman, Đurđa Babić, Ana Anđelić i Dragana Ilić.
Scenografiju, lutke i kostim izradila je Irina Somborac, a autor muzike je Petar Eldar.
– „Priča „Junak u tregerima“ zainteresovala me je odmah, još u Banja Luci, na promociji knjige, to je odličan materijal za scenu! Priča je pisana jasno, jednostavno, vrlo pitko i prohodno, u dosjetljivim, iznenađujućim, duhovitim strofama po četiri stiha, koje se nižu gotovo poput stripa i prisiljavaju da im se čitalac, kada ih jednom pročita, vrati, iznova pročita, još jednom čuje, pa zatim zamišlja kao sliku i radnju. S druge strane, priča je i duboka i životna: psiću se slučajno, spontano, kako bi postupio svako ko je odan, otvoren i dobrog srca, DOGODI herojstvo. Iz nespretnosti: maleni psić tregerima zapne za ekser i pogodi velikog, strašnog sokola. I još ga, ni ne pomišljajući na moguću opasnost, grize za noge kao da se igra sa štapom! I otjera!“ – ovo su riječi kojima je reditelj Dubravko Torjanac opisao svoj „susret“ sa knjigom banjalučkog književnika Jove Čulića.
Na prvoj probi tako su se za istim stolom našli i pisac i dramaturg i reditelj, koji će zajedno sa umjetničkim ansamblom oživjeti jednu divnu knjigu u predstavi za najmlađe.
Predstava „Junak u tregerima“ nastaje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture i uz podršku „Elektrokrajine“ Banja Luka.