Најљепше приче помажу у најтежим временима

ГЛАС СРПСКЕ – Крај сваке године многима је вријеме за осврт на урађено током године која је на измаку. Ову годину, која је била туробна и неизвјесна, и остаје до самог краја, тешко је сагледати.
Људима који стварају и раде у области умјетности, година јесте била испуњена неизвјесностима, затвореним установама и великим упитником над било каквим плановима. Позоришне сале можда јесу углавном биле празне, али захваљујући труду сваког глумца, позориште је, колико је могло, остварило сусрете са својим љубитељима, а међу њима је и Дјечије позориште Републике Српске.- И у најтежој години у својој историји, Дјечије позориште РС са поносом заокружује дане, недјеље и мјесеце који су иза вриједног умјетничког ансамбла националног театра за дјецу – саопштили су из ове установе, осврћући се на урађено и на планирано.Током ове године у Дјечијем позоришту Републике Српске, премијерно су одигране двије представе, а то су “Сирано де Бержерак”, Игора Бојовића, у режији Југа Радивојевића и “Ружно паче”, Ханса Кристијана Андерсена, у драматуршкој адаптацији и режији Александре Спасојевић. Представа “Дјевојчица и дрво” Селме Паризи, у режији Зијаха Соколовића, била је заказана за  29. октобар, али је пролонгирана је због опоравка редитеља Соколовића, од посљедица вируса корона.

Како наводе из ове установе, посебно су поносни што су у најтежим условима успјели да раде у складу са могућностима, чак и у времену када су институције биле принуђене да обуставе свој рад.

– Као сва позоришта свијета, тако је и национални театар за дјецу на свој начин учествовао у свим мјерама којима се данашње друштво бори против пандемије вируса корона и био пријатељ, подршка и партнер родитељима и малишанима да превазиђу тјескобу тешког времена. За непуна три мјесеца, а од 23. марта, позориште је емитовало своје представе на “Јутјуб”каналу. Онлајн репертоар  чинило је 25 представа Дјечијег позоришта,  које су емитоване 34 пута, те 6 прича за дјецу – нагласили су из ДПРС и додали да је најгледанија била представа “Црвенкапа” у режији Живомира Јоковића.

Дјечији национални театар у мају је отворио Музеј позоришних лутака, а почетком љета, уз помоћ Школе цртања и сликања “Драгаш” осликано двориште крај службеног улаза, гдје  је у августу отворен “Мали театар под великим звијездама”.

– Поштујући све мјере и препоруке ДПРС је било у могућности да организује распоред сједења за најмлађе и њихове родитеље, и да на дворишној сцени Дјечијег позоришта сваки дан, изузев понедјељка игра  представе, а у простору Музеја позоришних лутака су биле организоване пројекције цртаних филмова у сарадњи са Синеплексом “Палас”. Одиграно је 25 представа и емитовано 10 цртаних филмова – назначили су из овог театра, посебно се осврћући на значај разговора с психолозима који су тада организовани, у сарадњи са Удружењем “Нова генерација”. Поменути разговори били су организовани након представа.

Такође, Дјечије позориште РС успјело је, и у овим временима, да одржи 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу, и то од 6. до 13. октобра.

– Уз све околности и уз све епидемиолошке мјере, Међународни фестивал позоришта за дјецу успио је да оствари свој циљ у подстицању  развоја луткарства и театарске умјетности, и сачувао атрибут једног од најзначајнијих фестивала за дјецу на Балкану – сматра ДПРС.

Осим наведеног, Дјечије позориште остварило је и обновило сарадње са театрима из региона, те одржало бројне попратне програме, у складу са могућностима.

“Сњешково”

Манифестација која тренутно траје у просторијама ове установе је “Сњешково”, у оквиру које ће, за најмлађу позоришну публику, до 30. децембра бити одигране представе овог театра.