Najljepše priče pomažu u najtežim vremenima

GLAS SRPSKE – Kraj svake godine mnogima je vrijeme za osvrt na urađeno tokom godine koja je na izmaku. Ovu godinu, koja je bila turobna i neizvjesna, i ostaje do samog kraja, teško je sagledati.
Ljudima koji stvaraju i rade u oblasti umjetnosti, godina jeste bila ispunjena neizvjesnostima, zatvorenim ustanovama i velikim upitnikom nad bilo kakvim planovima. Pozorišne sale možda jesu uglavnom bile prazne, ali zahvaljujući trudu svakog glumca, pozorište je, koliko je moglo, ostvarilo susrete sa svojim ljubiteljima, a među njima je i Dječije pozorište Republike Srpske.- I u najtežoj godini u svojoj istoriji, Dječije pozorište RS sa ponosom zaokružuje dane, nedjelje i mjesece koji su iza vrijednog umjetničkog ansambla nacionalnog teatra za djecu – saopštili su iz ove ustanove, osvrćući se na urađeno i na planirano.Tokom ove godine u Dječijem pozorištu Republike Srpske, premijerno su odigrane dvije predstave, a to su “Sirano de Beržerak”, Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića i “Ružno pače”, Hansa Kristijana Andersena, u dramaturškoj adaptaciji i režiji Aleksandre Spasojević. Predstava “Djevojčica i drvo” Selme Parizi, u režiji Zijaha Sokolovića, bila je zakazana za  29. oktobar, ali je prolongirana je zbog oporavka reditelja Sokolovića, od posljedica virusa korona.

Kako navode iz ove ustanove, posebno su ponosni što su u najtežim uslovima uspjeli da rade u skladu sa mogućnostima, čak i u vremenu kada su institucije bile prinuđene da obustave svoj rad.

– Kao sva pozorišta svijeta, tako je i nacionalni teatar za djecu na svoj način učestvovao u svim mjerama kojima se današnje društvo bori protiv pandemije virusa korona i bio prijatelj, podrška i partner roditeljima i mališanima da prevaziđu tjeskobu teškog vremena. Za nepuna tri mjeseca, a od 23. marta, pozorište je emitovalo svoje predstave na “Jutjub”kanalu. Onlajn repertoar  činilo je 25 predstava Dječijeg pozorišta,  koje su emitovane 34 puta, te 6 priča za djecu – naglasili su iz DPRS i dodali da je najgledanija bila predstava “Crvenkapa” u režiji Živomira Jokovića.

Dječiji nacionalni teatar u maju je otvorio Muzej pozorišnih lutaka, a početkom ljeta, uz pomoć Škole crtanja i slikanja “Dragaš” oslikano dvorište kraj službenog ulaza, gdje  je u avgustu otvoren “Mali teatar pod velikim zvijezdama”.

– Poštujući sve mjere i preporuke DPRS je bilo u mogućnosti da organizuje raspored sjedenja za najmlađe i njihove roditelje, i da na dvorišnoj sceni Dječijeg pozorišta svaki dan, izuzev ponedjeljka igra  predstave, a u prostoru Muzeja pozorišnih lutaka su bile organizovane projekcije crtanih filmova u saradnji sa Sinepleksom “Palas”. Odigrano je 25 predstava i emitovano 10 crtanih filmova – naznačili su iz ovog teatra, posebno se osvrćući na značaj razgovora s psiholozima koji su tada organizovani, u saradnji sa Udruženjem “Nova generacija”. Pomenuti razgovori bili su organizovani nakon predstava.

Takođe, Dječije pozorište RS uspjelo je, i u ovim vremenima, da održi 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, i to od 6. do 13. oktobra.

– Uz sve okolnosti i uz sve epidemiološke mjere, Međunarodni festival pozorišta za djecu uspio je da ostvari svoj cilj u podsticanju  razvoja lutkarstva i teatarske umjetnosti, i sačuvao atribut jednog od najznačajnijih festivala za djecu na Balkanu – smatra DPRS.

Osim navedenog, Dječije pozorište ostvarilo je i obnovilo saradnje sa teatrima iz regiona, te održalo brojne popratne programe, u skladu sa mogućnostima.

“Snješkovo”

Manifestacija koja trenutno traje u prostorijama ove ustanove je “Snješkovo”, u okviru koje će, za najmlađu pozorišnu publiku, do 30. decembra biti odigrane predstave ovog teatra.