Нови живот Лује и Јаблана

ГЛАС СРПСКЕ – Приповијетка Петра Кочића “Јаблан”, која осликава симболику борбе српског народа против аустроугарског окупатора и описује љепоту природе, ускоро ће као представа заблистати на позорници Дјечијег позоришта Републике Српске.

Кроз борбу Јаблана и царског бика Рудоње Кочић је описао снагу борбе српског народа, чари природе Змијања, али и унутрашњу драму дјечака Лује. Лујо и његов Јаблан симбол су снажне српске омладине која се бори и на крају побјеђује царску аустроугарску власт.

Из Дјечијег позоришта РС су истакли да су уз “Мали театар под великим звијездама” и представе на Великој сцени у току и припреме за премијеру поменуте приповијетке коју драматуршки потписује Милан Гајић. Ово дјело у новом читању за сцену редитељ представе Душко Мазалица дефинише као романтичну комедију.

– Ово је и прва режија глумца Душка Мазалице у Дјечијем позоришту РС, чији је члан ансамбла већ 23 године. У току су припреме и техничка израда сценографије, лутака и костима, како би ансамбл почетком септембра започео са пробама – истакли су из Дјечијег позоришта РС.

Како су објаснили улога Лује повјерена је Ради Костићу, студенту четврте године глуме бањалучке Академије умјетности, а лутку бика Јаблана анимираће глумице Божана Бијелић и Зорана Шуман.

– Рудоњу ће анимирати глумци Ђорђе Јанковић  и Ђурђа Вукашиновић Бабић. Марушку игра Драгана Илић, кнеза Александар Бланић, кнежеву жену Снежана Милидраг, а Пољара Жељко Милићевић. Такође Рађена ће играти Драган Бањац, Раду Ђурђа Вукашиновић, Косту Ђорђе Јанковић и Милог Саша Терзић – навели су из ДПРС.

Додали су да ће се у представи појавити и Петар Кочић, кога ће малишанима дочарати Душко Мазалица.

Музика и сцена

Из Дјечијег позоришта РС су објаснили да сценографију и израду лутака потписује Адиса Ватреш Селимовић, а костим Јелена Стојчић. Музику компонује Александар Бланић, а за сценски покрет је ангажован Слободан Перишић.