Novi život Luje i Jablana

GLAS SRPSKE – Pripovijetka Petra Kočića “Jablan”, koja oslikava simboliku borbe srpskog naroda protiv austrougarskog okupatora i opisuje ljepotu prirode, uskoro će kao predstava zablistati na pozornici Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Kroz borbu Jablana i carskog bika Rudonje Kočić je opisao snagu borbe srpskog naroda, čari prirode Zmijanja, ali i unutrašnju dramu dječaka Luje. Lujo i njegov Jablan simbol su snažne srpske omladine koja se bori i na kraju pobjeđuje carsku austrougarsku vlast.

Iz Dječijeg pozorišta RS su istakli da su uz “Mali teatar pod velikim zvijezdama” i predstave na Velikoj sceni u toku i pripreme za premijeru pomenute pripovijetke koju dramaturški potpisuje Milan Gajić. Ovo djelo u novom čitanju za scenu reditelj predstave Duško Mazalica definiše kao romantičnu komediju.

– Ovo je i prva režija glumca Duška Mazalice u Dječijem pozorištu RS, čiji je član ansambla već 23 godine. U toku su pripreme i tehnička izrada scenografije, lutaka i kostima, kako bi ansambl početkom septembra započeo sa probama – istakli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Kako su objasnili uloga Luje povjerena je Radi Kostiću, studentu četvrte godine glume banjalučke Akademije umjetnosti, a lutku bika Jablana animiraće glumice Božana Bijelić i Zorana Šuman.

– Rudonju će animirati glumci Đorđe Janković  i Đurđa Vukašinović Babić. Marušku igra Dragana Ilić, kneza Aleksandar Blanić, kneževu ženu Snežana Milidrag, a Poljara Željko Milićević. Takođe Rađena će igrati Dragan Banjac, Radu Đurđa Vukašinović, Kostu Đorđe Janković i Milog Saša Terzić – naveli su iz DPRS.

Dodali su da će se u predstavi pojaviti i Petar Kočić, koga će mališanima dočarati Duško Mazalica.

Muzika i scena

Iz Dječijeg pozorišta RS su objasnili da scenografiju i izradu lutaka potpisuje Adisa Vatreš Selimović, a kostim Jelena Stojčić. Muziku komponuje Aleksandar Blanić, a za scenski pokret je angažovan Slobodan Perišić.