Објављен позив за учешће на фестивалу у Дјечијем позоришту РС

 Дјечије позориште Републике Српске објавило је позив за учешће на 21. међународном фестивалу позоришта за дјецу који ће у овом театру бити одржано од 9. до 15. октобра.

– Заинтересовани театри, најкасније до 15. маја 2022. године, конкурисаће за учешће на 21. фестивалу, након чега ће представе бити селектоване и дефинисан репертоар – саопштили су из Дјечијег позоришта Републике Српске и додали да је на овом фестивалу до сада учествовало више од стотину професионалних позоришта за дјецу из цијелог свијета.

Фестивал је такмичарског карактера, а представе ће оцјењивати међународни жири, који ће додијелити неколико награда и то награду за најбољу представу у цјелини, награду за режију, за сценографију и костим, за најбољу музику, те пет равноправних глумачких награда, али и једно специјално признање.

– Циљ овог фестивала је унапређење развоја луткарства и драмске умјетности за дјецу и младе, промоција мултикултуралности и интеркултуралног дијалога, и  омогућавање увезивања са међународним институцијама/организацијама културе, и у јавном и у приватном сектору – навели су из Дјечијег позоришта РС.

Прошле године у овој установи одржано је јубиларно, 20. издање фестивала, а представа која је однијела гран-при награду за најбољи комад у цјелини је „Могли“ Државног луткарског позоришта Братислава из Словачке.