Познати глумац режирао прву представу: У њој и глуми Петра Кочића

Најмлађе генерације треба што више да се сусрећу са дјелима Петра Кочића, који на јединствен и аутентичан начин дочарава дух и живот на овим просторима, каже глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица.

Он је истакао да му је из тог разлога Кочићево дјело „Јаблан“ било први избор, да по њему режира своју прву позоришну представу. Мазалица иза себе има бројне успјешне улоге у представама за дјецу, али са поносом говори о својој првој професионалној режији позоришне представе.
„Добро познајем Кочића и његове идеје за које се залагао, јер сам се његовим радом и дјелом бавио кроз дугогодишњу глумачку каријеру. Кочић је најбоље од свих у својим дјелима дотакао наш аутентични књижевни и умјетнички израз, те ми је био први избор за моју режију“, рекао је Мазалица.

Он каже да му је највећи изазов у стварању своје прве представе било да- буде режисер колегама са којима на позоришним даскама више од 20 година ствара позоришну магију. Осим тога изазов је био, каже он, да у исто вријеме режира, али и глуми лик Петра Кочића, те припреми цјелокупан концепт, сценарио, те лутке за представу, како би то било аутентично и јединствено.
„Главна тема ‘Јаблана’ у нашој драматизацији је љубав, али љубав која расте, размножава се и шири, те прави сасвим нову димензију у животу. Надам се да ћу ту љубав успјети проширити и на публику“, каже Мазалица.

Бањалучка публика, каже он, је изузетно истанчаног укуса, израженог смисла да разликује добру представу и глуму од лоше, те да сваки успјех награди аплаузом.
„За тај аплауз вриједи живјети“, рекао је Мазалица.

Он је рекао и да му је част што ће баш његова представа отворити у недјељу, 10. октобра, отворити “XX Међународни фестивал дјечијих позоришта”, који ће окупити најбоље представе дјечијих позоришта из региона.