Премијера представе “Благородна” у Дјечијем позоришту РС

Премијера представе “Благородна” Божане Бијелић биће одржана у недјељу, 14. фебруара, у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Бијелићева је изразила задовољство што ће публици бити представљена њена представа, која је њен мастер рад, а која је настала из потребе да направи ретроспективу свог рада на сцени.

– Ријеч је о монодрами, која је велики изазов за глумца, јер је на сцени препуштен сам себи и нема никога ко ће му “чувати леђа” ако посустане – рекла је Бијелићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је појаснила да је то врста неконвенционалног театра, који није нешто ново, али се ријетко виђа.

– Имала сам потребу да причу испричам својим основним апаратом за рад, а то је моје тијело, глас и ум и да покушам увести публику у магични свијет театра, на другачији начин – рекла је Бијелићева.

Редитељ представе Александар Илић рекао је да су полазишне тачке представе биле монодрама и митологија, којима је заједнички лик архетипско биће из паганске митологије – мајка која рађа, односно плодност.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да представа “Благородна” указује на велики умјетнички потенцијал који Република Српска има међу глумцима.

– Она је и доказ да умјетнике у стварању и раду не могу зауставити ни ванредна ситуација, као што је ова изазвана пандемијом вируса корона – рекла је Маринковићева.

Премијера представе, која је намијењена за публику старију од 16 година, заказана је у 18 часова.