Премијера представе „Седам гавранова“ у Дјечијем позоришту Српске

РТРС –  У Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци сутра ће бити одржана премијера представе „Седам гавранова“ у режији чешког редитеља Јакуба Максимова.
Ријеч је о поставци бајке браће Грим, аутора чије је бајке Златна гуска, Пепељуга, Ивица и Марица, Вук и седам јарића, Златокоса, Црвенкапа, Седам гавранова, УНЕСКО 2005. године уврстио на попис нематеријалне свјетске културне баштине.

Драматизацију бајке браће Грим такође је приредио редитељ Јакуб Максимов, чији превод са чешког потписује Санда Куленовић.

У представи играју Александра Спасојевић, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Саша Терзић, Драган Вучић и Раде Костић.

Сценографија, костим и лутке су ауторско дјело Олге Зебјенски, умјетнице из Пољске, док је аутор музике Лазар Новков из Новог Сада.

Јакуб Максимов је један од најбољих савремених европских редитеља. Подсјећамо, представа „На вуковом трагу“, у режији Јакуба Максимова и изведби Позоришта младих из Новог Сада побиједила је на 19. Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци 2020. године.

Иста представа однијела је гран при прошле године и на Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Суботици, те на Фестивалу позоришта за дјецу у Котору 2021. године.

Његова представа „Бамби“ у извођењу Позоришта за децу Крагујевац побиједила је на овогодишњем Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици.

Представа „Хронопатуљци“ коју је реализивао са умјетничким ансамблом Државног луткарског позоришта из Братиславе, Словачке, однијела је ове године све најважније награде на ПИФ-у , Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Загребу.