Припреме за 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу

Луткари из 12 држава стижу у Бања Луку
У Дјечијем позоришту Републике Српске увелико трају припреме за организацију 21. Међународног фестивала позоришта за дјецу, који се одржава од 9. до 15. октобра.
На јавни позив, који Дјечије позориште оглашава сваке године у фебруару, пријавило се чак 87 представа, јер бањалучки фестивал важи за један од најреферентнијих европских сусрета луткара, а изабрано је 14 представа из 12 држава.
Овогодишњу селекцију потписује умјетнички директор Дјечијег позоришта Републике Српске, Душко Мазалица, који под мотом фестивала „Мало је много“
дефинише да „луткарство тражи маштовитост, креативност, али и сведеност и једноставност. Богатство изражаја је веће, али и вјештина креирања и вођења лутке кроз причу мора да буде тачнија и снажнија. Лутка може да буде све, комад платна, дио тијела и разни предмети. Што су „лутке“ необичније и имају мало могућности за анимацију, теже им је удахнути живот, али онда приче постају аутентичније и занимљивије испричане. Што је лутка једноставнија игра мора бити доминантнија. Из тог односа добијамо живо позориште које провоцира машту публике и одише енергијом игре која оплемењује.“
Овим ријечима селектор појашњава шта му је је била главна идеја водиља приликом избора представа за 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу Бањалука 2022.
Како Међународни фестивал позоришта за дјецу улази у трећу деценију и досљедно афирмише луткарство ни овогодишња селекција „не одступа“ од лутке, као суштине и вјештине редитељскe и глумачкe креативности.
Част да својом представом отворе 21. Међународни фестивал ове године је с радошћу прихватило Позориште лутака „Пинокио“ из Београда, које ће у оквиру такмичарског програма извести „Белу гриву“, у режији Предрага Стојменовића.
Потом слиједе представе „Коза“, у извођењу Театра лутака из Ломжe, Пољска, „Фердо, велики птич“, Лутковног гледалишча Марибор, Словенија, „Мала Фрида“, Градског казалишта „Жар птица“, Загреб, Хрватска, „Тихи дечак“, Позоришта за децу, Крагујевац, Србија, „Разноликост фигура“, Театра „La Bottega“, Фонтането По, Италија, „Срце од камена“, Театра лутака Кстово, Русија, „Златокоса“, Позоришта лутака у Мостару, БиХ, „Гунисини“, Куће летећих лутака из Лулебургаза, Турска, „Музика у боји“, Театра „Вију“, Барселона, Шпанија, „Оловни војник“, Државног луткарског позоришта „Геогри Митев“, Јамбол, Бугарска, „Пепељуга“, Театра „Marionette Grilli“ , Торино, Италија, „Циркус“, театра “Circo Poeira”, Сао Паоло, Бразил и „Аеро“, театра „Одиво“, Банска Бистрица, Словачка.
Из Дјечијег позоришта Републике Српске на 11 адреса амбасада је већ упућен позив и обавјештење дипломатским представницима о организацији 21. Међународног фестивала позоришта за дјецу, јер овом праксом национални театар за дјецу Српске настоји да колеге у Бања Луци, уз сјајну публику, дочекају и представници њихових амбасада како би ансамбли свих држава на највишем нивоу учествовали на престижном Међународном фестивалу и боравили у Републици Српској.