SASTANAK DIREKTORICA NARODNOG I DJEČIJEG POZORIŠTA RS

Danas su se sastale Maja Dodig, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske i Ljiljana Labović Marinković, direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske kako bi sagledale okolnosti i rezultate rada nacionalnih teatara u doba pandemije virusa korona.
Djelujući na internetu, sa onlajn emitovanjem snimaka pozorišnih predstava obje kuće su na osnovu broja pregleda korisnika jutjuba naišle na veliku pažnju gledalaca i svakako potvrdile da umjetnost može da se odupre izazovu nemilog vremena.
Ne gubeći kontakt sa svojom publikom, naprotiv, svakodnevnom komunikacijom sa svim generacijama gledalaca oba pozorišta su bila svojevrsno utočište i ohrabrenje ljudima da ostanu kod kuće i provedu vrijeme uz teatar.
Nadajući se da će uskoro proći vanredne okolnosti zbog kojih su pored izvođenja predstava sa repertoara, obustavljene i probe budućih predstava, obje direktorice su saglasne da će pozorišta sa velikim entuzijazmom nadoknaditi izgubljeno.
Članovi oba umjetnička ansambla ne dolaze u Pozorišta, pa je i ova neplanirana pauza motiv više da glumci svojom igrom i pozitivnom energijom što prije izađu pred svoju publiku..
Iako je sasvim izvjesno da ovogodišnji Teatar fest neće biti održan u junu u Narodnom pozorištu se nadaju da će 90. sezona nacionalnog teatra Republike Srpske biti na visokom nivou zadatka ovog jubileja i da će se različitim programskim sadržajima dostojanstveno i svečano obilježiti devet decenija postojanja.
Pred Dječijim pozorištem Republike Srpske takođe je dilema o mogućem otkazivanju Međunarodnog pozorišnog festivala za djecu, koji bi 19. put trebalo da bude otvoren u oktobru. Ukoliko države učesnice budu u režimu zatvorenih granica kolege iz cijelog svijeta neće biti u prilici da doputuju u Banja Luku, ali ukoliko naša Pozorišta budu nesmetano radila, Festival će u nekom drugačijem obliku svakako zaslužiti pažnju javnosti i svoje publike.