„Седам гавранова“: Свјетски умјетнички чин

НЕЗАВИСНЕ – Представа „Седам гавранова“, рађена по угледу на чувену бајку браће Грим, у режији чешког редитеља Јакуба Максимова, премијерно је изведена у сриједу навече у Дјечијем позоришту РС (ДП РС).

Овим позоришним комадом почело је и овогодишње „Сњешково“, манифестација која сваке године привуче велики број малишана у простор ове позоришне куће.

Дјеца, али и одрасли имали су прилику да погледају причу која говори о изузетној и лијепој жени по имену Богданка, игра је Александра Спасојевић, која на свој двадесети рођендан сазнаје да има седморицу браће коју је проклела мајка и претворени су у гавранове.

Након те болне истине и сазнања те видјевши колико родитељи пате због тога, она одлучује да крене на пут и спасе своју браћу те да се поново врате у људски облик. На том путу наилази на много препрека, али она, наравно, својом истрајношћу и упорношћу долази до циља, спасава браћу и, поред свих тих препрека, упознаје љубав свог живота, па цијела прича има срећан крај.

Ова премијера представља и значајан свјетски умјетнички чин с обзиром на то да је у представи веома мало текста, глумци причу дочаравају невербално, а посебан ефекат дају музика те дувачки инструменти којима глумци дочаравају своје емоције и тако мијењају тоновима ријечи.

Осим Спасојевићеве, у комаду играју и Ђорђе Јанковић, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Александар Бланић, Раде Костић, Саша Терзић и Драган Вучић.

„Ова кућа има 67 година, али никада није радила са редитељима из Чешке, дакле, ово је једна школа као што бањалучка академија има свој рукопис или београдска, новосадска, загребачка, тако и Чеси имају своју школу луткарства и театра за дјецу. Било је импресивно радити ову представу, и нама као менаџменту, али и глумцима. Ова тишина у сали је заправо дала одговор да је публика уронила у бајку и препустила се чаролији умјетности“, рекла је Љиљана Лабовић Маринковић, директорица ДП РС.

За музику је заслужан Лазар Новков, који је истакао да је ова представа специфична по томе што у њој учествује интернационална екипа, али и да није сигуран колико је публика упозната са могућношћу да луткарско позориште буде интересантно и добро постављено, као што је то случај са „Седам гавранова“.