Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

20. marta se obilježava Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, a ovim datumom započinje i Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti, koja obuhvata Dan lutkarstva 21. marta, Dan pantomime 22. marta i Dan pozorišta 27. marta.
​I ove godine međunarodna ASITEŽ zajednica 20. mart – Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade obilježava kampanjom POVEDITE DJECU U POZORIŠTE DANAS kojom poziva roditelje, nastavnike, pedagoge i sve koji brinu o djeci da omoguće djeci i mladima da ostvare njihovo pravo na umjetnički doživljaj ne samo na ovaj dan već tokom čitave godine.
​Tradicionalnu poruku, u ime asocijacije šalje predsednica Su Đajls:
„Svjetski dan pozorišta jeste važan dan u ASSITEJ-evoj godini, a ASSITEJ svima poručuje: „Povedite danas neko dijete u pozorište“ – podsjetnik na odgovornost odraslih da djeci i mladima omoguće da što je više moguće iskuse umetnost.
Povesti dijete u pozorište znači ponovo se povezati s izvođenjem uživo, s idejama i emocijama, vezama među ljudskim bićima, a znači i njegovati pravo djece i mladih na umjetnost, kulturu i slobodu samoizražavanja. Slušati djecu i mlade je veoma važno – još je važnije čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom.
Da citiram ASSITEJ-ev Manifest, mi vjerujemo da je potrebno uraditi još mnogo toga kako bi se ispunile obaveze svih zemalja vezane za Članove 13. i 31. Konvencije UN o pravima deteta.
Ovo je naročito slučaj u svjetlu tekuće pandemije, ratnih kriza koja se odigravaju u toliko zemalja širom svijeta, kao i nasušne potrebe za ravnopravnošću i jednakom mogućnošću svakog djeteta da živi u održivom, bezbjednom i zdravom svijetu. Umjetnost i kultura daju nam priliku da zamislimo svijet kakav želimo da stvaramo sa svojom djecom i mladima i za njih, te su stoga ključni dok radimo na tome da osiguramo bolje uslove za društvo u kojem živimo.
Ovo je vrijeme kada su živo pozorište i predstave više od svega potrebni kao potvrda da mašta može da pobijedi strah. Ovo je vrijeme kada hrabrost i uvjerenja umjetnika koji stvaraju pozorište i predstave za mladu publiku širom svijeta mogu da pomognu da se stvori prostor za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti djece i mladih, gde god da se nalaze. Vidjeli smo tako inventivno, rezolutno stvaralaštvo, takvu posvećenost, a znamo, na osnovu primera svih naših članova, da ne jenjava odlučnost da nastavimo da stvaramo pozorište i predstave za publiku od najmlađeg uzrasta, pa sve do adolescenata. Mi smo zajednica koja je postala snažnija.
Djeca i mladi osjetili su posljedice gubitka socijalizacije, samouvjerenosti i nade i to je ostavilo dubok trag na njihovo mentalno zdravlje; donosioci odluka sa svih strana ćule uši i obraćaju pažnju. Našoj mladoj publici i učesnicima su umjetnost, kultura, pozorište i predstave potrebniji nego ikad do sad; ta ključna iskustva koja otvaraju puteve, šire perspektive, mogućnost nemogućnosti, zabave i čudesa, ljepote i emocija; iskustva koja daju smisao haotičnom svijetu i podsećaju nas na bliskost celog čovečanstva. „
Su Džajls,
Predsjednica ASSITEJ-a
Sa engleskog na srpski prevela
Marija Stojanović
​U duhu ove poruke i Dječije pozorište Republike Srpske , kako tokom cijele prošle godine, tako i ovih, martovskih dana, nastoji da svojim angažmanom pomogne djeci i roditeljima u prevazilaženju prevashodno psiholoških posljedica koje na porodicu ostavila pandemija virusa korona.
​“Jablan“, „Ružno pače“, „Medvjedić Timotej“, „Pinokio“.., samo su neki od naslova kojima iz vikenda u vikend, mališani i njihovi roditelji bezbrižno provode vrijeme u kući od snova.
​Dječije pozorište Republike Srpske je smjeran i odgovoran partner porodici – djeci i roditeljima, kako bi umjetnost ostala lijek i snažno uporište nepobjedivosti duha i optimizma koji nam je danas, više nego ikada, nasušno potreban.
​Referišući se na međunarodni slogan „Povedite djecu u pozorište danas!“ , nacionalni teatar za djecu promoviše svoj ovogodišnji slogan -Tu smo. I, čekamo vas!